HELLP-szindróma - Az anyát és a magzatot is veszélyeztetheti

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
frissítve:

Cikkünkben a HELLP-szindrómáról, tüneteiről és kezelési lehetőségeiről tudhat meg többet.

Terhesség és magas vérnyomás, és a terhességi magas vérnyomás
A cím nem szójáték, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy a terhes nőnél mért magas vérnyomás hátterében, nem csak egyféle betegség állhat. Létezik egy, csak az emberi fajra jellemző megbetegedés, a terhességi magas vérnyomás betegség, mely ismert még preeclampsia, toxémia, illetve terhességi mérgezés néven is.
Terhesség és magas vérnyomás

A terhesség alatt megjelenő hematológiai és hepatológiai elváltozásokkal járó kórkép a HELLP-szindróma - a tünetek angol nevének kezdőbetűiből ered a megnevezése (haemolysis, elevated liver enzymes, low platelet). Az úgynevezett preeclampsia (magas vérnyomás és vizelettel történő fehérjeürítés) egyik fajtája.

A HELLP-szindróma a terhességek kevesebb mint 1%-ában jelenik meg, oka a mai napig nem ismert. Feltehetően véralvadási rendszeri eltérés, immonológiai ok, vagy az úgynevezett prosztaglandin-anyagcsere zavara is okozhatja.

A HELLP-szindróma tünetei

Jellemzően a 37. terhességi hét előtt azoknál az édesanyáknál alakul ki, akik nem először szülnek, de ritkán a szülést követően is előfordulhat. A tünetek széles skálán mozoghatnak, de a legjellegzetesebbek:

  • a hemolízis (a vörösvértestek idő előtti pusztulása),
  • a kórosan megemelkedő májenzimek,
  • az alacsony vérlemezkeszám.

A májelégtelenség miatt görcsök, jobb bordaív alatti fájdalom, sárgaság, hányinger, hányás, rossz közérzet, szabad hasűri folyadék megjelenése jelentkezhet. Az alacsony vérlemezkeszám miatt spontán vérzések (ínyvérzés, véres vizelet, tápcsatornai vérzés, lágyrészvérzések) jelenhetnek meg. Gyakori a magas vérnyomás és a vizelettel történő fehérjeürítés. Súlyos esetben fejfájás, zavartság és kóma is kialakulhat.

A felmerülő gyanú esetén vérvétellel lehet igazolni a diagnózist. A vérképben alacsony vörösvértestszám és vérlemezkeszám jellemző, a májenzimek (GOT, GPT, LDH) és bilirubin (bi) magasak, a vizeletben pedig megjelennek a fokozott vörösvértest-lebomlási termékek. Hasi ultrahang jelezheti a máj érintettségét.

A HELLP-szindróma kezelése

Legfontosabb a terhes nő állapotának stabilizálása: a vérzés megszűntetése, a véralvadási zavarok és a májelégtelenség kezelése, valamint a vérnyomás csökkentése. Gyakran csak az azonnali császármetszéssel lehet uralni a betegséget.

Igen súlyos állapotban azonnali császármetszés indokolt, minden más esetben egyénileg kell mérlegelni az anyának és magzatának legjobb döntést. Ha a HELLP-szindróma nem rosszabbodik rohamosan, az anyának adott kortikoszteroid segíti a magzati tüdő érését.

A szindróma gyors és pontos felismerésével, az időben megkezdett kezeléssel az anyai halálozás alacsony (1 % körüli), de felléphetnek szövődmények (máj megrepedése, veseelégtelenség, vérzés). A magzati halálozás 8-10 százalékos lehet. HELLP-szindróma esetén gyakori a koraszülés az azonnal indokolt császármetszés miatt.

Kerülje el a HELLP-szindrómát, kezeltesse magas vérnyomását!
A terhesség előtti, illetve alatti magas vérnyomást igen komolyan kell venni, hiszen kezeletlen esetben az anyára és a babára is halálos szövődmény, HELLP-szindróma is kialakulhat miatta.

Kerülje el a HELLP-szindrómát, kezeltesse magas vérnyomását!

Ezt olvasta már? A terhességi akut zsírmáj

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.