Fogfehérítés - Részletesen a módszerekről

Dr. Galgóczi Natália
szerző: Dr. Galgóczi Natália, fogorvos - WEBBeteg
frissítve:

Minden fognak van egy saját természetes színe, amit főleg a fogunkban lévő belső foganyag, a dentin színe határoz meg. A fogazat elszíneződését számos külső tényező befolyásolhatja. Egyrészt a fogak felszínére tapadt fogkő és az erre lerakódott színezőanyagok, másrészt a fog mélyebb szerkezetébe beivódott színezőanyagok.

Ez utóbbiért felelősek az ételeinkben, italainkban előforduló természetes, és mesterséges festékanyagok: ezek közül a kávé, tea, kóla; de a dohányzás is, valamint okozhatják baktériumok anyagcseretermékei is. Emellett el kell fogadnunk azt a sajnálatos tényt is, hogy az életkor előrehaladtával fogaink színe egyre sötétebbé válik. Speciális problémát jelentenek a gyökérkezelt fogak, melyek az esetek nagy részében, szinte mindig szürkés színt vesznek fel.

A fogfehérítő rendszerek hatóanyaga a karbamid-peroxid, vagy hidrogén-peroxid. Ezek az anyagok a felszabaduló oxigén segítségével fejtik ki hatásukat, ami oxidálja a fogakban megkötött festékanyagokat, így fehérítve azokat. Az oxidációs folyamat sem a zománc, sem a dentin szerkezetét nem változtatja meg.

A fehérítő rendszereknek két formája terjedt el

Az egyik az otthoni módszer, amikor egy sínbe helyezzük a fogfehérítő anyagot. A sín speciálisan az adott páciens foglenyomata alapján készül el, így tökéletesen illeszkedik a fogakra.

Ebbe kell belehelyezni a fogfehérítő gélt, és 5-8 éjszakán át viselni az elérni kívánt eredménytől függően. Azonban vannak már előre gyártott sínek is, amit csak a fogunkra kell igazítani.

Ezzel is hasonló eredményt tudunk elérni. De a legfontosabb. hogy betartsuk az orvos általi instrukciókat, illetve a betegtájékoztatóban foglaltakat.

A másik lehetőség, amikor a fogorvosi rendelőben történik a fogfehérítés. Ilyenkor megfelelő izolálás mellett, a fogak felszínére felvitt gél aktiválásához, egy speciális fogfehérítő lámpát szoktak használni. Ilyenkor az elszíneződés mértékétől függően, 1-2 óra alatt, egy ülésben végezzük el a fogfehérítést.

Mindkét fogfehérítő technika tekintetében, a fogfehérítő anyag savtartalma miatt, fogaink a kezelés alatt és a kezelést követően érzékennyé válhatnak, amit mindenképpen, valamilyen érzékenység csökkentésére használatos fogkrémmel lehet ellensúlyozni. Azzal is tisztában kell lenni, hogy a fogfehérítő, csak a foganyagát fehéríti ki a töméseinket nem, ezért a beavatkozást követően a töméseket ki kell cseréltetni.

Meddig maradnak fehérek a fogaink?

Ez attól is függ, hogy mennyire figyelünk arra, hogy ne fogyasszunk színes italokat, mint a vörösbor, kóla stb., illetve a fogfehérítés módja is befolyásoló tényező lehet. Így a rendelői fogfehérítés, tovább megmarad kb. 1,5- 2 évig, míg az otthoni kb. 1 évig lesz fehérebb a kezdeti fogszínnél, és utána lehet ismét fehéríteni.

Tovább Mit érdemes tudni a fehérítő hatású fogkrémekről?

Dr. Galgóczi Natália, fogorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Galgóczi Natália, fogorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Gosztonyi Julianna Johanna, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.