Biztonságos a mindennapos probiotikum-fogyasztás?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
frissítve:

A probiotikumok olyan jótékony baktériumok, melyek felveszik a harcot a szervezetben található káros baktériumok ellen, természetesen megtalálhatóak a bélrendszerben, ám táplálékkiegészítők útján is hozzájuttathatjuk a szervezetünket. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy jó-e, ha minden nap fogyasztunk probiotikumot?

A Mayo Klinika táplálkozási szakértője, Katherine Zeratsky szerint a legtöbb ember nyugodtan beillesztheti a probiotikumokat az étrendjébe. Egy svéd tanulmány szerint azok, akik rendszeresen fogyasztottak probiotikumokat, kevesebbszer betegedtek meg légúti-, gyomor-és bélrendszeri fertőzésektől, mint azok, akik nem fogyasztottak probiotikus kiegészítőket. Fontos azonban, hogy beszéljen orvosával, mielőtt a rendszeres fogyasztásába kezdene, mivel nem mindenkinek ajánlottak!

Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkamaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében.
Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

Probiotikus források

Sokan fogyasztanak probiotikumokat nap mint nap, teljes biztonsággal. Számos élelmiszerben megtalálhatóak a probiotikumok, ezek legtöbbje különben is javasolt magas kalcium és D-vitamin tartalmuk miatt. A leggyakoribb forrásai az élőkultúrás joghurtok, kefírek, sajtok, de megtalálható a savanyú káposztában is.

A prebiotikus élelmiszerek azok, melyek fogyasztása segíti a probiotikumok működését. Ide tartozik például a búza, zab, árpa, banán és a rostban gazdag élelmiszerek. A prebiotikus élelmiszerekből legalább 3-8 grammot ajánlott fogyasztani naponta.

A probiotikumok használata

A probiotikumok rendszeres használatával megakadályozható a mikroflóra egyensúlyának eltolódása, mely hasmenésben, illetve székrekedésben mutatkozhat meg. Szakértők napi 1-2 adag probiotikumot javasolnak az egészséges emberek számára, akiknél azonban bizonyos egészségügyi probléma (pl. gombafertőzés) kezelésére szolgál a probiotikum, a javasolt mennyiség napi három adag. Egy adag proiotikum 3-10 milliárd baktériumot tartalmaz.

Mivel a tejtermékek gyakran tartalmaznak probiotikumokat, de laktózt is, a laktóz intoleranciában szenvedők számára a Lactobacillus bulgaricus törzset tartalmazó tejtermékek ajánlottak, mivel ezek segítik a szervezet laktáz enzim termelését, mely lebontja a laktózt.

(WEBBeteg - Cs. K. fordító)

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.