Hirdetés

Öt gyakori műtét, amely akár el is kerülhető

Az Amerikai Orvosszövetség lapjában, a JAMA-ban közölt felmérés szerint évente legalább 12000 amerikai veszíti életét műtét következtében, és tízezreknél lép fel valamilyen szövődmény. Maguk az orvosok is azon a véleményen vannak, hogy van jó néhány olyan műtét, amelyet gyakran rutinszerűen, de fölöslegesen végeznek el

műtéti szövődmények |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Adobe Stock

Legyen a sebész bármilyen tehetséges is, a szervezet nem törődik sem ezzel, sem az orvos bizonyítványával. A műtét valójában trauma, amire a szervezet ennek megfelelően reagál, vérveszteséggel, duzzanattal, és különféle idegi és fájdalomtünetekkel.

Ez csak néhány ok azok közül, miért érdemes a minimumra csökkenteni a műtéti beavatkozások számát.

A méh eltávolítása (hysterectomia)

Az amerikai nők körében kétszer annyi méh-eltávolítást végeznek el, mint a brit nőknél, és négyszer annyit, mint Svédországban.

A műtétet általában a rendellenes vérzések megszüntetése céljából vagy a jóindulatú miómák eltávolítása miatt végzik. A méh és a petefészkek egyidejű kivételével azonban megszűnik az ösztrogén és a tesztoszteron termelése is, így megnő a csontritkulás és a szívbetegségek kockázata. Jónéhány mellékhatása is van a műtétnek: alhasi panaszok, csökkent libidó és örömérzet. Egy 2005-ös felmérés szerint, ha nem áll fenn a petefészekrák kockázata, a műtéti megoldás kerülendő.

Az évente elvégzett 617 ezer műtét 76-85 százaléka valószínűleg szükségtelen. Bár a méheltávolítást a rák kezelésére kellene alkalmazni, az Egyesült Államokban a műtétek 90 százalékát más ok miatt végzik.

Mit tehetünk helyette?

A nem sebészi beavatkozásnak számító ún. endometriális ablatio (kaparás) sokkal kisebb kockázatot jelent. Mióma esetében elegendő csak a daganatot eltávolítani, sőt, ezt már ún. UFE-eljárással (uterine fibroid embolization) is elvégzik, amikor a miómát a vérellátást biztosító erek elzárásával „kiéheztetik”, elsorvasztják. Újfajta eljárásnak számít az ultrahangos kezelés (HIFU) is.

Gátmetszés (episiotomia)

Logikusnak tűnik, hogy a gátizomzat bemetszése megkönnyíti a szülést és az esetleges gátrepedést. Vizsgálatok bizonyítják azonban, hogy a hüvely alsó fala körüli izmok átvágása sokkal több gondot okoz, mint amennyi megelőzhető vele.

Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma új irányelvei szerint nem ajánlatos rutinszerűen elvégezni a gátmetszést. Bár a számok valóban csökkentek, szakemberek szerint a megmaradó 25 százalék is igen sok még. Egy felmérés szerint a szülő nőknek csak 18 százaléka választhatott, 73 százaléknak fel sem kínálták ezt a lehetőséget.

Mit tehetünk helyette?

Beszéljük meg a kérdést orvosunkkal még jóval a szülés előtt. A szülésznő vagy nővér segítségével csökkenthető a gátmetszések száma, megtanulható az intimtorna, a gátizmok edzése.

Angioplasztika

Az Egyesült Államokban évente 1,2 millió olyan műtétet végeznek el, amelynek során egy apró ballont és egy sztentnek nevezett dróthálót vezetnek be az elzáródott artériába. Ez az eljárás kevésbé invazív, mint a nyitott mellkasnál végzett bypass-műtét. Ugyanakkor azonban egy több mint 2000 szívbeteg bevonásával készült vizsgálat szerint a gyógyszeres kezelés éppen annyira alkalmas a megoldásra, mint a műtét. Kiderült, hogy angioplasztikával nem előzhető meg a szívinfarktus, és a beavatkozás nem ment életeket sem.

Mit tehetünk helyette?

Szedjük a számunkra megfelelő gyógyszereket. Egy vizsgálat szerint, mely az aszpirinnal, vérnyomás- és koleszterincsökkentőkkel végzett gyógyszeres kezelést mérte fel, kiváltható a műtét. Fontos a testmozgás és a helyes étrend is.

Műtét gyomorégés ellen (GERD)

Az ún. Nissen féle fundoplicatio a nyelőcső szelepfunkciójának helyreállításával szabályozza a gyomorsav refluxot és enyhíti a fájdalmas tüneteket. Ha ezt azonban nem követi életmódváltás, a betegség hamar kiújulhat.

Mit tehetünk helyette?

A legfontosabb az életmódváltás. Az étrend, a testmozgás és a savcsökkentő gyógyszerek együttesen megszüntethetik vagy enyhíthetik a tüneteket és elkerülhetővé tehetik a műtétet. A jobb diagnosztikát szolgálja egy viszonylag új eljárás, a lenyelhető kamera, amellyel az endoszkópinál sokkal kíméletesebben mérhető fel a nyelőcső állapota.

Ágyéki gerinc műtétek

A derékfájás és az idegzsába eredetű panaszok enyhítése céljából elvégzett műtétek száma az 1980-as évek óta az Egyesült Államokban mintegy 50 százalékkal, 200 000-ről 300 000-re nőtt. Ez a nagy szám elsősorban a kevéssé invazív eljárásoknak, az ún. kulcslyuk-sebészetnek köszönhető.

Igaz, hogy a porckorong- és egyéb műtétek a deréktáji fájdalmat az esetek 85-90 százalékában enyhítik, mégis, sok esetben ez csak ideiglenes. Tízezrek tapasztalják azt, hogy a műtét után sem javult az állapotuk.

Mit tehetünk helyette?

Próbáljuk ki a fájdalomcsillapítókat és a testmozgást. A fájdalom makacssága ellenére az ok általában nem porckorongsérv, hanem izom eredetű, állítják a szakemberek. Az esetek 60 százalékában még a porckorongsérv is magától meggyógyul.

műtéti szövődmények

2022-06-21 10:12:11

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop