Új eljárással gyógyítják a neuroendokrin tumoros betegeket

szerző: Balogh Mária, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Magyarországon eddig el nem érhető, új eljárással gyógyítják a neuroendokrin daganatos betegségben szenvedőket, elsőként a Semmelweis Egyetemen (SE). Az első, speciális infúziós kezelést a közelmúltban végezték el az egészségügyi intézmény belgyógyászati részlegén, egy 80 éves, tumorban szenvedő férfin.

A neuroendokrin daganatok az ilyen típusú megbetegségek ritka alcsoportját képezik, melyről kevés szó esik a hétköznapokban. Ezekben a tumoros kórságokban az a közös, hogy szinte mindig termelnek olyan hormonszerű anyagokat, melyeket más daganatok többsége sosem. Ha hirtelen nagy mennyiségben kerül a véráramba a veszélyes, hormonszerű anyagból, klinikai tüneteket okozva, a beteg életveszélyes állapotba kerülhet a kialakult rosszullét során.

Ekkor kerülhet sor immár a speciális beavatkozásra az új készítménnyel, ami csak ehhez az egyetlen „rossz” fehérjéhez, vagyis a daganatsejtekhez kötődik. A felesleges anyag, ami a szervezetbe kerül a kezelés során, a beteg vizeletével távozik. Ezzel a korszerű, infúzióban adagolt gyógyító szerrel a páciens élettartama megnőhet, s panaszai szelídülhetnek. Az új, izotópos kezelést néhány hete a Debreceni Egyetem Klinikai Központban is alkalmazták, tanulmányozva a Semmelweis Egyetem kutatását, kísérletét.

Egyelőre még nagy körültekintéssel tekintenek a kedvező, javuló hatást kiváltható gyógyító módszer elé szerte a világban. A készítmény radioaktív, sugárzó anyagot tartalmaz, mely a kötődést követően helyi sugárzásával kisebbíti vagy elpusztítja a daganatot és annak áttéteit.

A kezelés speciális egészségügyi hátteret, felszereltséget, szaktudást kíván. Ez még kevés hazai egészségügyi intézményben áll rendelkezésre.

Az infúzió beadását követően SPECT/CT-vel ellenőrzik a szakorvosok, hogy a tumor valóban felvette-e a célzott, terápiás készítményt. A beteget a sugárvédelmi előírásoknak megfelelően ezt követően elkülönítik. A klinikai megfigyelést követően a kezelt pácienst állapotára való tekintettel, 4-5 nap után otthonába engedik. Az újszerű és korszerű gyógyító módszer négy alkalommal, nyolc hetente ismételhető meg, ha annak semmiféle kizáró oka nincs.

A neuroendokrin daganatok típusuktól függően szinte valamennyi, az egészséges emberben is termelődő hormont elválaszthatnak. A különbség abban rejlik, hogy az egészséges pácienseknél nem található meg a veszélyt okozó sajátos összetevőjű fehérje. A betegségben szenvedők esetében nem azonnal diagnosztizálható az alattomos kórság. Nekik speciális, klinikai kezelésre van szükségük, miután a szövettani vizsgálat eredménye egyértelművé tette, hogy neuroendokrin tumorról van szó.

A neuroendokrin daganat legfőbb jellemzője, hogy következtében az emberi szervezet szükségleteinél nagyobb mennyiségben lesznek jelen az általa elválasztott hormonok.

Többnyire vízvisszatartó, vércukorszint-csökkentő, kalciumszintet emelő hormont termelnek, hatásuk hasonlatos lehet a mellékpajzsmirigy-hormonéhoz, a gyomorsósav-elválasztást fokozó, a mellékvesét serkentő hormonéhoz – derült ki dr. Juhász László onkológus főorvos tájékoztatójából.

A szakorvosok a vizsgálatokat követően évente 40-70 esetet diagnosztizálnak. Ez a betegség Magyarországon egyetlen év alatt több száz pácienst érint. A kórság felismerésekor a kezelésre várók fele sajnos már előrehaladott stádiumban van. Az újonnan kifejlesztett daganatellenes szerek a jövőben, ha nincs szakorvosi ellenjavallat, felválthatják a korábbi protokollokat.

Dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának egyetemi tanára, közleményében tudatta: teljes gyógyulás elsősorban a tumor korai felismerése, felfedezése esetében várható. Ilyenkor a daganat sebészi úton jól eltávolítható. Abban az esetben, ha operációval nem tudnak segíteni a betegen, hazánkban is a – világszerte elfogadott – gyógyszeres terápia hozhat javulást. Az onkológus által előírt kezelés és kontroll egyszer sem hanyagolható el.

A gyógyszeres terápiák lassítják a daganatos betegségben szenvedők állapotának romlását, a betegség előrehaladását. Sajnos egy bizonyos ponton túl hatástalanná válnak. Ebben az előrehaladott stádiumban, amikor szóródott a daganat, az izotópos kezelési módszerek adhatnak újabb segítséget. Az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) 2017-ben fogadta el a lutécium-177 alkalmazását felnőtt betegek neuroendokrin tumorainak kezelésére. Ezt követően kezdődött meg a magyarországi gyógyszerbevezetés körültekintő, engedélyezett alkalmazása és az alkalmazása feltételeinek megteremtése. Erre három másik hazai orvosképző egyetemmel került sor. A belgyógyász, onkológus szakorvosok nagy reményeket fűznek az új készítményhez, mely a tumoros betegek életét meghosszabbíthatja, életminőségét javíthatja.

Az első hazai izotópkezelésről

Az első, speciális kezelést egy 80 éves, neuroendokrin daganatban szenvedő férfi kapta a budapesti klinikán. Az infúziós kezelésére jól reagált. Csupán négy napot töltött a kórházban, s azt követően hazaengedték. A májusban megkezdett terápiát néhány hetes várakozás után továbbiaknak kell követniük. Ennek oka: az izotópos kezelést 8-12 hetente kell megismételni. Összesen 3-4 alkalommal, amiről ugyancsak a szakorvos és a vele dolgozó team dönt a páciens állapotától függően, vizsgálati eredményeinek értékét alapul véve.

Bővebben Megtörtént az első hazai izotópkezelés

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
Orvos szakértő: Dr. Juhász László, onkológus főorvos és Dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának egyetemi tanára

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.