• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Napszemüveg: a nagyobb mindig jobb

Lapszemle 2022.07.18 Forrás: Index
Napszemüveg: a nagyobb mindig jobb

A címke önmagában semmit sem jelent, hiszen ma már vannak kiváló minőségű hamisítványok, amik megtévesztésig hasonlítanak az eredeti márkára.

Az extrém UV-sugárzás hónapjaiban a bőrünk mellett szemünk egészségének megőrzése is kiemelten fontos. Szentkirályi Béla szemész főorvos az Indexnek elmondta, hogy mire kell figyelni egy biztos UV-védelmet nyújtó napszemüveg kiválasztásához.

A napszemüveg amellett, hogy stíluskellék, fontos, hogy megfelelő védelmi funkcióval legyen ellátva, mivel a nap ultraibolya sugárzása, főleg az UVB nagymértékben károsíthatja mind a bőrfelszínt, mind a szemet, számos betegséget kiválthat, rosszindulatú elváltozásokat, szaruhártya gyulladást, szürkehályogot okozhat hosszú távon, amelyek lassan és fájdalommentesen alakulnak ki, később jelentkezik a látás romlása. Szentkirályi Béla szemész elmondása szerint az utóbbi tíz évben érezhetően megnőtt azon betegeinek száma, ami egyrészt egyértelműen a megnövekedett UV-sugárzás következménye. A jól megválasztott napszemüveggel minimalizálhatjuk a napfény szemet károsító hatását.

A szemész kiemelte, hogy manapság a címke önmagában semmit sem jelent, hiszen ma már vannak kiváló minőségű hamisítványok, amik megtévesztésig hasonlítanak az eredeti márkára, ezért a beszerzés helye inkább mérvadó, mint a terméken a felirat. „Alapszabály, hogy utcai árustól, vásárokban, aluljáróban, vegyeskereskedésekben, sőt még drogériákban sem ajánlott, csak látszerész szaküzletekben javasolt napszemüveget venni. Egy párezer forintos nem garanciális termékben nem igazán bízhatunk, a szakboltban pedig többéves jótállással és ellenőrzött minőségbiztosítással ellátott valóban megfelelő UV-szűrős napszemüveget kaphatunk” – részletezte a szakorvos, aki hozzátette, hogy a műanyag színezett lencsének is van önmagában valamilyen UV-védelme, ezt mi magunk nem érezzük.

A legjobb példa, hogy a védőeszközt nem használó hegesztőknél is csak később, este jelentkezik az irritáció, szemhéj duzzanat, fájdalom. Egy nem megfelelő UV-védelemmel ellátott napszemüveggel csak rosszabbat teszünk a szemünknek, ugyanis a sötét lencse miatt a pupillánk kitágul, és jobban beengedi a káros sugarakat. A szemet ért napégések sora is összeadódik, aminek következtében, később makula degeneráció vagy szürkehályog alakulhat ki – mondta el Szentkirályi Béla.

A teljes cikk az Indexen olvasható.

Legolvasottabb cikkeink