Hirdetés

A potenciazavar a jéghegy csúcsa

A The Lancet című orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint fontos, hogy az orvos a betegét kérdezze ki szexuális problémáiról is, így ugyanis már a korai stádiumban kezelhetnek olyan betegségeket, mint például a szívelégtelenség vagy a depresszió.

merevedési zavar |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

 

Kép: FreeDigitalPhotos.net

A szex az orvostudomány legitim része, mégis, valahogy külön kezeljük a többitől – mondja dr. Rosemary Basson, a tanulmány kanadai szerzője. A szerző számos adatbázist tekintett át, amelyek témája a szexuális zavarok és a szívelégtelenség, diabétesz, depresszió, sclerosis multiplex, valamint a Parkinson-kór kapcsolata volt.

Ha egy férfi erekciós zavarokkal fordul orvoshoz, az gyakran csak a jéghegy csúcsát jelzi – állítja egy független New York-i szexológus. – A betegek nem tudják, hogy a szexuális életben tapasztalt problémák igen gyakran valamilyen komolyabb betegség tünetei. Az idősebbek, akik általában erekciós zavarral fordulnak orvoshoz, nagyobb kockázatnak vannak kitéve szívbetegségek szempontjából is. Egy vizsgálat szerint 132 szívműtött férfiból közel a felének a kórelőzményben szerepelt az erekciós zavar.

Nőknél nehezebb megállapítani az összefüggést, de rájuk is igaz az, hogy a libidó csökkenésének hátterében az esetek 26 százalékában depresszió áll.

Időt és esélyt nyer betegének az az orvos, aki a szexuális problémákat más betegségek jelzőjeként fogja fel. A depresszió gyakran évekig észrevétlen maradhat, de ha az orvos elég éber, kapcsolatot kereshet a szexuális működési zavarok és olyan pszichiátriai betegségek között, mint a depresszió vagy a poszttraumás stressz-szindróma.

Míg a szexuális zavarok az általánosan rosszabb egészségi állapot jelzői lehetnek, a kielégítőbb szexuális élet ígérete egészséges életmódra ösztönözheti az embereket.

merevedési zavar

2022-08-01 11:00:08

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop