Lefejt anyatej tárolása szobahőmérsékleten, hűtőben és fagyasztóban - Meddig és hogyan használhatod fel?

Szülők lapja

Szoptatás

Szülők lapja


Lefejt anyatej tárolása szobahőmérsékleten, hűtőben és fagyasztóban - Meddig és hogyan használhatod fel?

Fontos, hogy minden kismama ismerje a tárolás biztonságos módszereit, az anyatejhez kapcsolódó eltarthatósági időket és a felhasználás lehetséges formáit.

Az újszülöttek és csecsemők számára az anyatejes táplálás a legtermészetesebb és a legideálisabb. Ha ugyanis elég anyatej áll rendelkezésre, életük első hat hónapjában más táplálékra nincs is szükségük.

Az első néhány csepp anyatej, az úgynevezett előtej olyan szerepet tölt be, mint az első védőoltás: ennek segítségével immunanyagokkal, fehérvérsejtekkel és enzimekkel teli anyag jut a kicsik szervezetébe. Ha ezt kapják meg először, az olyan bevonatot képez a bélrendszerünkben, ami komoly védelmi vonalat alakít ki a vírusokkal és a bakteriális fertőzésekkel szemben is – hívta fel a figyelmet Dr. Sassi Lilla, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika neonatológus szakorvosa egy korábbi interjúban.

Miért fontos az anyatej?
A kicsik növekedésével párhuzamosan a további védekezésben is nagyon fontos szerepet játszanak ezek az anyagok. Az édesanyában a különböző betegségek hatására képződő ellenanyagok is így jutnak át a csecsemőbe, akit ezáltal védenek a betegségektől. Emellett fizikailag, pszichológiailag, a finommotorikus és szomatikus fejlődés szempontjából is a szoptatás a legjobb megoldás a szakemberek szerint.

A szoptatás időszaka alatt adódhatnak nehézségek, ezért az édesanyáknak a tej lefejésére és tárolására is fel kell készülniük. Fontos, hogy mindenki ismerje a tárolás biztonságos módszereit, az anyatejhez kapcsolódó eltarthatósági időket és a felhasználás lehetséges formáit. A Semmelweis kisfilmje ebben nyújt segítséget.

Mit tehetsz a lefejt anyatejjel?
Fontos, hogy a babák táplálása akkor is gördülékenyen menjen, ha valamilyen ok miatt a szoptatás nem megoldható vagy kiegészítő anyatejes táplálás válna szükségessé.



A videóban Dr. Bagoly Anna Zsuzsa, a Semmelweis Egyetem Laktációs Ambulanciájának laktációs szaktanácsadója segít összegyűjteni azokat a legfontosabb információkat, amelyek a lefejt anyatejjel kapcsolatos kérdésekben adnak választ az édesanyáknak.

Hogyan gyűjtsd és tárold az anyatejet?
Kizárólag tiszta, fertőtlenített, címkézett, szorosan záródó csavaros edényben. A célra megfelel bármilyen - polipropilén műanyag vagy hőálló üvegedény – az ezekben tárolt anyatejben nem csökken a víz- és zsíroldékony tápanyagok szintje. Arról, hogy a címkén milyen információknak kell szerepelniük és milyen szigorú szabályok vonatkoznak a különböző időpontokban lefejt tejek összeöntésére, a videóban találhatók további hasznos tudnivalók.

Szobahőmérsékleten, hűtőben és fagyasztóban eltérő ideig tárolható a lefejt anyatej, erről is bővebb információt találsz a videóban.

Érdemes mindig ügyelni arra, hogy a felmelegített, de fel nem használt anyatejet soha nem szabad tovább tárolni!

Nézd meg a Semmelweis kisvideóját itt:



Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotó: Freepik


Szülők lapja

Szoptatás

Szülők lapja


2022.08.01