Hirdetés

Epe - kő nélkül

Az epe a májban keletkezik: attól függően, hogy mennyit eszünk, 3-7 dl is képes egy nap kiválasztódni a kis epekapillárisokon keresztül az epehólyagba. Az epehólyag egy kicsi körtealakú zsákocska, fő feladata a híg, folyékony, sárgás, frissen termelt epe tárolása és sűrítése. Étkezés során, amikor zsiradék kerül a gyomorba, zöldes színű, sűrűbb epét lövell a patkóbélbe.

epehólyag, epekő |

InforMed Hírek20   InforMed | Balaicza, E.

Kép: FreeDigitalPhotos.net

A legtöbb epekő az 50-70 éves kor táján jelez először, bár jóval előbb kialakulhat.

Az epe a következő alkotókból áll:

  • epesavak
  • epefestékek (bilirubin és lebomlási termékei)
  • hormonok
  • koleszterin
  • nyák
  • fehérjék

Az epe fő feladata a zsírok "emulgeálása", azaz kisebb részecskékre oldása, illetve a zsírbontó enzim, a lipáz aktiválása. Tehát epeváladék nélkül a zsírok rendes megemésztése elképzelhetetlen lenne. Ha a máj nem termel elegendő epét, komoly emésztési panaszok jelentkezhetnek: felhasi fájdalom, teltségérzet, puffadás, hányinger, hányás

Az epekő keletkezése

Az epesavak, a fehérjék és a nyák fő feladata az epeváladék folyós állapotban tartása. Amennyiben az összetétel megváltozik, mert például a máj túl kevés epesavat vagy nyákot termel, az epében kisebb kristályok keletkeznek, ezeket hívjuk epehomoknak, melyek végül kővé növekedhetnek. A kövek mérete, színe és összetétele rendkívül változó, attól függően, hogy koleszterinből, bilirubinból, kalciumból vagy más alkotóból található bennük több, és hogy mikor keletkeztek. A legtöbb kő "vegyeskő", de léteznek "tiszta", csak egyféle alkotót tartalmazó kövek is. Minél több epefestéket, bilirubint tartalmaz egy kő, annál sötétebb a színe, és minél nagyobb része koleszterin, annál világosabb, sárgásabb.

Az epekő tünetei

  • teltségérzet, puffadás
  • tompa nyomás vagy heves, erősödő és gyengülő jobb bordaív alatti vagy felhasi görcs
  • hányinger, epés hányás
  • a hasi fájdalom a jobb lapocka felé is kisugározhat
  • a zsíros, fűszeres ételek kiválthatják vagy fokozhatják a fenti tüneteket
  • a kávé, alkohol, sültek és hüvelyesek tompa hasi nyomást, puffadást vagy görcsöt idézhetnek elő
  • hasmenés és székrekedés váltakozva
  • lapocka táji izomfájdalom
  • teljes elzáródás esetén napok múlva sárgaság is jelentkezhet
  • a hosszabb idejű vagy intenzív sárgaság miatt bőrviszketés
  • ha a kőképződés gyulladással jár együtt, láz alakul ki
  • teljes elzáródáskor a széklet agyagszerűen világos, szinte színtelen, a vizelet sötét
  • rendszeres fejfájás
Az epekő szövődményei

A tartós epekő leggyakoribb szövődményei:

  • visszatérő epehólyag- és epeút-gyulladás, májtályog
  • hasnyálmirigy-gyulladás
  • epeútlezáródás sárgasággal
  • az epekő átlyukaszthatja az epehólyagot, és bekerülhet a szabad hasüregbe vagy akár a bélbe is, ilyenkor a nagyobb epekövek bélcsavarodáshoz, és -elzáródáshoz is vezethetnek
  • régi epekövek a mechanikus irritáció miatt epehólyagdaganatot is előidézhetnek

Az epekő kialakulásának különösen kedvez

  • az elhízás
  • a terhesség
  • az anyagcserebetegségek: cukorbetegség, köszvény, magas vérzsírok
  • az epeürülési zavarok: megtört epehólyag vagy epevezeték, daganat, hegesedés...
  • a nagyfokú vörösvértestszétesés (a belőlük felszabaduló hemoglobin miatt!)
  • a tartós szteroid- és fogamzásgátló-szedés
  • az örökletes hajlam
  • a túlzott mértékű zsírfogyasztás
  • a tartós stressz (a patkóbélbe torkolló epevezeték izma görcsben van, és emiatt szűk a szájadék)
  • a gyomor- és patkóbélfekély
  • a túlzott mértékű gyomorsavlekötő-fogyasztás
  • a túlzott mértékű kalciumbevitel
Az epegörcs

Epegörcsöt okozhat az epe zavart ürülése kő nélkül is. Ennek hátterében elsősorban az epehólyag lefűződése (szeptumképző-dés), gyulladások miatti deformációja, az epevezeték és szájadékának heges szűkülete vagy külső összenyomása (daganat, ciszta... miatt) is állhat. Nem ritka a labilisabb vegetatív beidegzés miatti epehólyagfunkció-zavar sem.

Az epeköves görcs sokszor annál erősebb, minél kisebb a kő, hiszen a kisebb kövecskék képesek az epevezetéket is elzárni, és az hevesebb panaszokkal jár. Az elzáródás lehet teljes vagy részleges, néha a kövek elfordulnak ("ventilkő"), és ilyenkor a görcs oldódik, majd ismét beékelődnek, vagyis a fájdalom, illetve tartós fennállás esetén a sárgaság is újra jelentkezik.

Mit tehetünk?

Az epekövek egy jó részére véletlenül derül fény, mert panaszt nem - vagy csak alig - okoznak: ezeket hívjuk "némaköveknek". Ilyenkor a rendszeres orvosi ellenőrzésen, a diéta betartásán és néhány természetgyógyászati módszer alkalmazásán kívül más, intenzívebb orvosi beavatkozásra nincs okvetlenül szükség.

Ha azonban komolyabb panaszok jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell fordulni, és lehetőleg mielőbb el kell távolítani az epekövet. Csak ezzel kerülhetők el a komolyabb, súlyos maradványtüneteket is előidéző szövődmények. Az eltávolításnak több lehetséges módja is ismert:

1. a szokványos műtét - egyes esetekben csak ez jöhet szóba!

2. a köldökön keresztül bevezetett hasi tükrözés során történő lézeres epehólyag-eltávolítás. gyorsabban felépül utána a beteg, kisebb, kevésbé megterhelő beavatkozás, mint a klasszikus műtét.

3. az ultrahangos kőzúzás kőoldó gyógyszerek szedése mellett. hosszabb ideig tart, néha a gyógyszerek tartós szedése miatt alakulnak ki mellékhatások, ritkábban alkalmazható, időnként előfordul a kő újraképződése.

Természetgyógyászati módszerek

1. Diéta

Okvetlenül át kell állni teljesértékű, reformtáplálkozásra, hiszen az kevesebb zsiradékot tartalmaz, nagyobb része friss zöldségekből, gyümölcsökből áll, több emésztést is segítő enzimet tartalmaz. Az epeműtötteknél az állandóan csordogáló epéből felszabaduló epesavak nemcsak roncsolják a normál bélflórát, hanem tartósan nagy mennyiségben a bélbaktériumok hatására átalakult formában kedveznek a vastagbéldaganatok keletkezésének is.

A reformétrend során több rostot is fogyasztunk, ezek nemcsak a felesleges zsírokat, szénhidrátokat és toxinokat képesek megkötni, hanem az epesavakat is. Így javítják az emésztést, csökkentik a zsír- és cukorfelszívódást és a daganatképződés esélyét.

Lehetőleg ne egyen az epegörcs napján semmi nehezebben emészthetőt, inkább tartson léböjtnapot! A rendszeres, szakszerűen betartott böjtkúrák, léböjtnapok egyébként segíthetnek az epekő kialakulásának megelőzésében, a meglevő kövek növekedésének lassításában, és a testsúly rendezésében.  Epeköves beteg azonban egyedül semmiképp se kezdjen el hosszabb böjtöt egyedül, forduljon a módszerben jártas orvoshoz tanácsért, segítségért!

Természetesen nemcsak a zsírbevitellel kell óvatosnak lenni, hiszen az alkohol- és feketekávé-fogyasztás is epegörcsöt provokálhat, illetve rontja a májfunkciót.

A fűszerek közül a csípőspaprikát, a borsot, a vöröshagymát és a fokhagymát nagyobb mennyiségben okvetlen kerüljük! Használjunk helyettük természetes gyógynövényfűszereket: borsikafüvet, majorannát, kurkumát, oregánót, bazsalikomot...

Az epebetegek számára is fontos a bő folyadékfogyasztás: napi 1,5-2 liter ásványvíz, gyógytea, gyógyvíz (elsősorban a magnézium- és nátrium-bikarbonátos!) és gyümölcslevek formájában.

2. GyógynövényekEpeút és -hólyag összehúzódási zavarában:

Fehérüröm, máriatövismag, gyermekláncfű, cickafark, vérehulló fecskefű, articsóka, citromfű, orbáncfű.

Epegörcsben:

Borsmenta, füstike, kamilla, angelikagyökér, kálmosgyökér, ezerjófű. Alkalmazhatunk frissen préselt lékúrát is az alábbi gyógynövények és zöldségek kivonatával. Önmagában, szénsavmentes ásványvízzel hígítva vagy aludttejhez, sovány natúr joghurthoz keverve igyunk meg 1-2 dl articsóka-, csalánlevél-, gyermekláncfű- vagy feketereteklevet. A reteklékúrát kétféleképpen is végezhetjük attól függően, hogy kinek mennyire érzékeny a gyomra:

Érzékeny gyomrúaknak intervallumkúra:

2-3 dl frissen préselt vagy centrifugált reteklevet kell erősen hígítva vagy apránként, lassan és több részletre elosztva 4-5 napig fogyasztani. Utána 2-3 nap szünetet tartunk. 6-8 héten keresztül szünetek beiktatásával megismételjük a kúrát.

Emelkedő adagú kúra kevésbé érzékeny gyomrúak számára:

1 dl friss reteklével kezdjük a kúrát, 2 hét alatt apránként fokozva az adagot 3 dl-nyi mennyiséget fogyasztunk el 3-4 részre osztva. Majd lassacskán ismét csökkentjük a lé mennyiségét, a kúrát itt is 6-8 hétig folytatjuk.Tavasszal keverjünk a salátánkba minél több gyermekláncfűlevelet és vajretket, télen pedig fogyasszunk sok feketeretket.

3. Pakolások, borogatások

Akut epegörcsben mindig a leggyorsabb, legegyszerűbb hatásos segítség egy jó meleg hasi pakolás. Ha heves görcs, erős puffadás vagy kellemetlen tompa nyomás jelentkezne, töltsön meg 1/3-áig egy melegvizes gumitömlőt jó meleg (de nem túl forró és nem is csak langyos!) vízzel, nyomja ki belőle a levegőt, és jól zárja be. Nedvesítse be egy törölköző felét, feküdjön a hátára, és terítse a felhas és a jobb bordaív tájékára a törölköző nedves részét. Majd fektesse rá a melegvizes tömlőt, és borítsa rá a törölköző száraz felét. Maradjon fekve 20-30 percig. Hamarosan tapasztalni fogja, hogy a görcsök enyhülnek.

Természetesen egy beékelődött kő okozta görcs oldására a meleg májpakolás egyedül valószínűleg nem lesz elegendő, ám ha a fájdalomcsillapító tabletta adagja már csökkenthető ilyen egyszerű és mellékhatás-mentes módon, már megérte!

FIGYELEM!

Epehólyaggyulladásban semmiképp ne alkalmazzunk meleg hasi pakolást!

4. Reflexterápia

A talpmasszázs és a köpölyözés elősegítheti a máj és az epe működését, csökkentheti a görcskészséget, javíthatja az emésztőszervek működését, és enyhítheti a kísérő tüneteket is. Ezért ne csak a máj és az epehólyag zónáját, hanem a többi emésztőszerv: gyomor, patkóbél, hasnyálmirigy és a béltraktus területét is masszírozzuk! A vegetatívum stabilizálására és a stressz oldására érdemes a napfonat területét is bevonni a kezelésbe.

5. Akupresszúra

  • Az Epe-hólyag-20-as pont a koponyaalapon, a hajasfejbőr alján, a fejbiccentő és a trapézizom mélyedésében a fültő mögötti csontos kidudorodás (csecsnyúlvány) mögött található. A masszázs közben a nyomás előre az orr felé irányuljon. Ez elsősorban az epeeredetű fejfájások kezelésekor segít eltávolítani a pangó energiát a fejből.
  • Az Epehólyag-34-es pont a láb külső oldalán, a térdízület alatti mélyedésben, a szárkapocscsont felső vége előtt és alatt található. Kezelésével csökkenthetjük a májban és az epehólyagban pangó nedvességet és hőt.
  • Az Epehólyag-31-es pont a comb külső felszínén, 7 hüvelykujjnyival a térdhajlat külső felszíne felett található meg. Masszírozásával az epevezeték ellazítható, csökken az epegörcs, és az esetleg beékelődött kő is könnyebben kimozdulhat.
6. Aromaterápia

Külsőleg a felhas, a jobb bordaív és a lapockatáj bedörzsölésére és belsőleg teához vagy melegvízhez adva és kevés mézzel édesítve 2-3 csepp borsmenta-, kamilla-, rozmaring-, kakukkfű-, borsikafű- és majorannaolajat ajánlunk. Ezek menthol, pinén, cineol és borneol hatóanyagtartalmuknak köszönhetően elsősorban a görcs enyhítésében és az epe ürülésének serkentésében segíthetnek. Természetesen a hasonló hatóanyagokat tartalmazó készítmények, pl. kapszulák is alkalmazhatók belsőleges felhasználásra.

epehólyag, epekő

2022-08-04 10:39:53

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop