Már most tüneteket okozhat a parlagfű

Nemzeti Népegészségügyi Központ
megjelent:

A parlagfű pollenkoncentrációja a Dunántúl déli területein már helyenként elérheti a tüneteket okozó, közepes szintet. A következő napokban várhatóan fokozódni fog a pollenterhelés és a gyomnövény virágporára allergiások már a Dunántúl déli területei mellett az Alföldön is gyenge, szénanáthás tüneteket tapasztalhatnak.

A leggyakoribb allergiás tünetek az orrfolyás, tüsszögés, orr- és szemviszketés, könnyezés, fáradékonyság. A tünetek erősségének mérséklése érdekében javasolják, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek ne feledkezzenek meg a gyógyszeres kezelésről és keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR+) napi és órás térképes előrejelzése az idei éven is segítséget nyújt az allergiásoknak, akik a szezon alakulásának ismeretében felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal megfigyelései alapján a parlagfű fejlettségi állapota továbbra is változatos képet mutat az országban. A Dunántúlon jellemzően fejlettebbek a növények, míg a legszárazabb térségekben még az 1 méteres magasságot sem érik el. A növények rendszeres kaszálása továbbra is fontos, hiszen ezzel csökkenthetjük a levegőben a parlagfű virágporának mennyiségét.

Tovább

(Nemzeti Népegészségügyi Központ)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.