mozgás
#Mozgás

Hogyan tedd kellemesebbé a nyári sportolást?

2022.08.05.
1 perces olvasási idő

A nyári időszakban sokan azzal az indokkal (egyesek szerint kifogással) hagyják ki a sportolást, hogy a nagy meleg ellehetetleníti testmozgásukat. Nem kell lemondani a szabadtéri sportolásról extrém hőség esetén sem, minden csak a megfelelő hűtés kérdése. Egy tanulmány arra a kérdésre kereste a választ, hogyan hűthetjük magunkat a leghatékonyabban.

Kaliforniai kutatók azt vizsgálták, milyen hatással van szervezetünkre, ha az edzés közben hideg vizet locsolunk a fejünkre. A szakértők az edzés során figyelemmel követték a közreműködők pulzusát és testhőmérsékletét. A tanulmány elkészítéséhez összesen négy különböző, egyenként 90 perces futópados edzést elemeztek.

Nem hatékonyabb, csak kellemesebb

A szakértők arra a megállapításra jutottak az adatok átbogarászása után, hogy bár az edzésen nyújtott teljesítmény nem növekszik, a fejre öntött hideg víz sokkal kellemesebbé teszi az edzést. A résztvevők mindegyik arról számolt be, hogy miután hideg vizet locsolt fejére, sokkal könnyebbnek érezte a sportolást. A szakértők esetükben alacsonyabb pulzust és alacsonyabb testhőmérsékletet mérhettek, mint a „vízhűtést” nem alkalmazóknál.

Az erős hőség hatására a szervezet beindítja a saját védekező mechanizmusait, hogy a hőháztartás egyensúlyban legyen, és a test ne hevüljön túl. A vérkeringés ilyen esetben gyorsul, hogy a bőr felszínéhez közel kerülő vér a környezet alacsonyabb hőmérséklete hatására lehűljön, s a szervekhez már a hidegebb hőmérsékletű vér jusson el. Ezért emelkedik hőségben a pulzusszám és a bőr felszínén mérhető hőmérséklet.

Fontos a folyadékpótlás!

A szervezet a bőr felületi hőmérsékletén izzadással igyekszik csökkenteni, amely során a szervezet folyadékot veszít. Ezt folyamatos folyadékpótlással, azaz ivással, pótolni kell, ellenkező esetben kiszáradás vagy túlhevülés lehet a következmény.

A nyári hónapokban a sportolást a hőség miatt hanyagolóknak tehát fel lehet lélegezni, s egy-egy adag, a fejre öntött vízzel kellemesebbé tenni a mindennapos sportolást.

(KamaszPanasz)