A koronavírus merevedési zavarokat is okozhat

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos - WEBBeteg
megjelent:

A kutatások szerint a koronavírus negatív hatással van a szexuális egészségre, főleg a férfiak szexuális és reproduktív egészségére.

A koronavírus-fertőzés közel hatszorosára növeli az erektilis diszfunkció (ED, azaz merevedési zavar) kialakulásának kockázatát fiatal férfiaknál – derült ki a merevedési zavar és a koronavírus-fertőzés közötti összefüggést vizsgáló kutatásokból. Az előzetes számok pedig azt is jelezték, hogy a merevedési zavarban szenvedő férfiaknál is megnőtt a SARS-CoV-2-fertőzésre való hajlam. A potenciaproblémáktól szenvedő férfiaknál több mint ötször nagyobb az esélye a koronavírussal való megfertőződésnek.

Az alábbi cikkben a koronavírus-fertőzés és a merevedési zavarok összefüggéseiről olvashat bővebben.

Milyen okok vezethetnek merevedési zavarhoz koronavírus-fertőzés után?

Az előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy az erekciós zavarok előfordulása körülbelül 20%-kal nőtt a koronavírus-fertőzésen átesett férfiaknál, azokhoz a férfiakhoz képest, akiknél nem állt fenn koronavírus-fertőzés.

A kutatások több olyan tényezőre is rámutatnak, amelyek az erektilis diszfunkció potenciális kialakulásához vezethetnek a COVID-19-en átesett férfiaknál. Ilyenek a:

  1. Vaszkuláris hatások: Az erekciós funkció a szívbetegség előrejelzője, így tudjuk, hogy az érrendszer állapota és a merevedés összefügg egymással. Azt is tudjuk, hogy a COVID-19 fokozott gyulladást okozhat az egész testben, különösen a szívben és a környező izmokban. A pénisz vérellátása blokkolódhat vagy beszűkülhet a vírus által okozott újonnan jelentkező rossz vagy súlyosbodó érrendszeri állapot következtében.
  2. Mindemellett a kutatók vírusrészecskéket is azonosítottak az endotéliumban (amely a szív és az erek belső felszínét borító vékony, összefüggő sejtréteg), és mivel tudjuk, hogy a COVID-19 endothel diszfunkciót okoz, ami ugyanúgy érintheti a pénisz ereit is, a koronavírus-fertőzés potenciálisan merevedési zavarokhoz is vezethet. Alapvetően az endothel diszfunkció mindkét állapotban (COVID-19 és ED) gyakori: az erektilis diszfunkciót, az endothel diszfunkciót és a COVID-19-et összekapcsoló patofiziológiai mechanizmusok tulajdonképpen megegyeznek.
  3. Pszichológiai/pszichoszomatikus hatás: A szexuális tevékenység szorosan összefügg a mentális egészséggel. A vírus és a világjárvány által okozott stressz, szorongás és depresszió összefüggésbe hozható a szexuális működési zavarokkal és a rossz hangulattal.
  4. Egy másik elmélet szerint a COVID-19 csökkentheti a tesztoszteronszintet, és ez potenciálisan merevedési zavarokat okozhat. De akár egyéb idegi összetevők is szerepet játszhatnak, mivel a COVID-19 megtámadhatja az idegeket is.
  5. Általános egészségromlás: A merevedési zavar általában egy mögöttes probléma tünete. A rossz egészségi állapotú férfiak esetében nagyobb a kockázata a merevedési zavarok kialakulásának, valamint a COVID-19-re adott súlyos reakciónak egyaránt. Mivel a koronavírus rengeteg egészségügyi problémát okozhat, az általános rossz egészségi állapot aggodalomra ad okot mind a merevedési zavarok, mind az egyéb szövődmények tekintetében.

Az idősebb kor, a cukorbetegség, a magas testtömeg index (BMI) és a dohányzás növeli a koronavírus-fertőzés kockázatát. Ezek a kockázati tényezők továbbá ugyanazok, mint az erektilis diszfunkció kockázati tényezői.

Az erektilis diszfunkció az általános egészségi állapot jelzője lehet. Tehát különösen a fiatal és egészséges embereknél, akiknél hirtelen merevedési zavarok alakulnak ki, és különösen koronavírus-fertőzés után, ez valami komolyabb egészségügyi probléma (például szív-érrendszeri károsodás) jele is lehet. Ezért ha önnél is jelentkezik hasonló probléma, mielőbb forduljon orvoshoz és kérjen kivizsgálást!

Egyéb, nemi szerveket érintő súlyos problémák is jelentkezhetnek!

Egy másik aggodalomra okot adó probléma a koronavírus-fertőzést követően esetlegesen fellépő herekárosodás. Túl korai megmondani, hogy a károsodás tartós, átmeneti, vagy befolyásolhatja-e a termékenységet. Az életkor is fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni, mivel ez kockázati tényező mind a merevedési zavar, mind a súlyos COVID-19 kialakulásában.

Mikor valószínűbb, hogy valakinél merevedési zavar alakul ki a koronavírus-fertőzés után?

Fiatal, egészséges férfiaknál is, valamint más egészségügyi problémákkal küzdő idősebb férfiaknál is kialakulhat merevedési zavar koronavírus-fertőzés után. Az idősebb férfiaknál azonban nagyobb a kockázat az erekciós zavarok kialakulására a mögöttes egészségügyi problémák – például a gyakoribb szív- és érrendszeri károsodások – miatt.

Van ezenkívül néhány egyéb ok is, amiért az idősebb férfiaknál fokozott a merevedési zavarok kialakulásának kockázata a COVID-19 után. A tesztoszteronszint az életkor előrehaladtával csökken, és tudjuk, hogy a tesztoszteron szükséges a normál merevedési funkcióhoz. Idősebb korban nagyobb valószínűséggel alakul ki fokozott gyulladásos válasz a COVID-19-re. Cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri problémák – ezek mind a súlyosabb COVID-19 kialakulásának hátterében álló kockázati tényezők, és az idősebb férfiaknál nagyobb valószínűséggel fordulnak elő ezek a problémák.

Ha enyhe vagy tünetmentes volt a koronavírus-fertőzés, akkor is előfordulhat merevedési zavar?

Valószínűbbnek tűnik, hogy az erekciós zavarok gyakrabban fordulnak elő azoknál a férfiaknál, akiknél súlyosabb volt a fertőzés lefutása, de a vizsgálatok ezzel kapcsolatban még jelenleg is folynak.

Mennyi ideig tart az erekciós zavar a koronavírus-fertőzés után?

Még nem tudni pontosan. Csakúgy, mint a koronavírus-fertőzés többi tünete esetében, néhányan hónapokkal azután, hogy felépültek a fertőzésből, hosszú távú tüneteket is tapasztalhatnak, mint például agyköd, fáradtság és légszomj. Így egyesek számára az erekciós zavar hosszú távú tünet is lehet.

Előfordulhat merevedési zavar más vírusfertőzés esetében is?

Amíg valaki beteg vagy a gyógyulás korai szakaszában van, mindig fennáll annak a lehetősége, hogy nehézségekbe ütközik a merevedés elérése során. Ez összefüggésben lehet az általuk szedett gyógyszerekkel vagy a betegséggel járó stresszel is.

Vannak olyan vírusok, amelyek közvetlenül megtámadhatják a heréket, ezáltal hormonális és termékenységi problémákat, valamint hosszabb távú merevedési zavarokat okozhatnak. Általában maguk a védőoltások nem vezetnek termékenységi problémákhoz vagy merevedési zavarokhoz, de például a mumpszban való megbetegedés igen.

Ha a koronavírus-fertőzés miatt merevedési zavarok jelentkeznek, mit tehetünk ez ellen?

Fontos, hogy az érintett mielőbb felkeresse háziorvosát – és esetleg urológusát is. Léteznek olyan hatékony urológiai kezelések, amelyek segítségével segíthetnek az erekciós zavarban szenvedő férfiaknak – beleértve a COVID-19 utáni merevedési zavarokat is –, a gyógyszerektől a műtéti lehetőségekig, ha szükséges.

Ronthatja-e a már meglévő merevedési zavarokat a koronavírus-fertőzés?

A kutatások szerint igen. A koronavírus potenciálisan nemcsak kiváltó okot jelenthet az erekciós zavar kialakulásában, hanem súlyosbító tényezővé válhat a súlyosabb formákká való továbbfejlődésében. Emellett a merevedési zavar a koronavírus-fertőzés mind rövid, mind hosszú távú szövődménye is lehet.

A védőoltás segíthet megelőzni az erekciós zavarok kialakulását?

Bár az ezirányú vizsgálatok még nem fejeződtek be, de ha valaki oltottan mégis elkapja a koronavírust, nagy valószínűséggel tünetmentes lesz vagy csak enyhe lefolyású tüneteket fog tapasztalni, és ez az eddigi eredmények alapján – melyek szerint a súlyosabb lefolyású fertőzés hat legnegatívabban a potenciára – megóvhatja önt a COVID-19 utáni merevedési zavaroktól.

Tovább

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Felhasznált irodalom:

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.