Így hat a gyerekre, ha egész nap 20 fokos tanteremben ül - Készüljünk a digitális oktatásra a magas rezsiárak miatt?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Így hat a gyerekre, ha egész nap 20 fokos tanteremben ül - Készüljünk a digitális oktatásra a magas rezsiárak miatt? Maximum 20 fokos tantermek, tanárhiány, magas rezsiköltségek az iskolákban - Nem indul könnyen a 2022-es tanév. Nagy vihart váltott ki a napokban, hogy Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár azt mondta, az iskolákban elég lesz télen 20 fokra felfűteni a termeket.

Mindezt Tényi István közérdekű bejelentésével kapcsolatban jelentette ki, írja a Népszava. Tényi arra volt kíváncsi, hogy a megemelkedett rezsiárak mellett milyen mértékben kell a jogszabályban előírt 20 fokos tantermi hőmérsékletet növelni, hogy az még kifizethető legyen az iskolákban. A köznevelési államtitkár szerint a 20 Celsius fokos hőmérséklet "kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani".

A 20 fok nem az optimális hőmérséklet, hanem a minimum
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja, Nagy Erzsébet viszont arra hívja fel a figyelmet a lap szerint, hogy bár az iskolák, óvodák működéséről szóló kormányrendelet valóban 20 fokot ír elő télen, ez a minimum hőmérséklet, aminek teljesülnie kell - ha ez alá csökken a tantermi hőmérséklet és legalább két napig úgy marad, akkor rendkívüli szünetet kell elrendelni. Így szerinte "cinikus és rosszindulatú" állítás, hogy Kisfaludy László a minimumot képzeli el optimálisként.

Miért az iskolákon kell spórolni?
A DK országgyűlési képviselője, Hegedűs Andrea úgy véli, a köznevelési helyettes államtitkár kijelentése azt jelenti, a kormány a gázzal való spórolást nem a Parlament, a minisztériumok vagy a hivatalok fűtésén kezdi, hanem az iskolákon. "Amikor a gyermekeink csak kabátban mehetnek majd ki az iskola folyosójára, a milliókat kereső fideszes államtitkárok akkor is ingben fognak szaladgálni a minisztériumokban, ahogy kellemes meleg lesz a Karmelita kolostorban vagy a miniszterelnök dolgozószobájában is" - fogalmazott.

Mint hangsúlyozta, a fűtéssel való takarékoskodás nem ördögtől való, de szégyen, hogy "a megszorítások kormánya" a gyermeken kezdi a spórolást.  

Hozzájárulás a szülőktől a rezsire
A Telexhez eljuttatott levél szerint az egyik budai egyházi gimnázium 101 302 forint egyszeri, egyösszegű támogatást kér a szülőktől a megnövekedett rezsiköltségek fedezésére, hogy hagyományos tantermi órákat tudjanak tartani továbbra is.



Meleg pulcsi az órán, rohangálás a szünetben
A Telex egyébként utánajárt, a nemzetközi ajánlások alapján a 22 fokos tantermi hőmérséklet az ideális, az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal pedig 20-24 fok közé teszi a megfelelő tantermi hőmérsékletet. A lap egy gyermekorvost is megkérdezett a témában, aki elmondta, ha a gyerekek eleget mozognak a szünetben és hosszú ujjú pulcsiban ülnek a tanteremben, akkor akár egészségesebb is lehet a 20 fok körüli hőfok - nem csak a vírusok terjednek kevésbé ilyen hőmérsékleten, de akár jobban tudnak koncentrálni is, mint az optimálisnál melegebb közegben.

Újra digitális oktatás lesz?
A digitális oktatásra való újbóli áttérés egyébként egyre inkább felmerül, a Pénzcentrumnak Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke nyilatkozott, aki egyebek közt elmondta, hogy az energiaárak miatt fel kell készülnie az iskoláknak a távoktatásra is.

Kérdésükre a Belügyminisztérium sajtóosztálya is válaszolt, akik szerint "minden lehetőségre fel kell készülnünk, arra a szélsőséges esetre is, hogy Európában nem lesz elég gáz. A gázfűtés hiánya akár a magyar lakosságot - így az iskolákat is - elérheti [...]", ugyanakkor hozzátették, digitális munkarendről egyelőre nem született döntés, de a Belügyminisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri a nemzetközi és a hazai fejleményeket.

Az elszabaduló energiaárak mellett az iskoláknak a pedagógushiány is egyre nagyobb gondot jelent: az Index szerint 16 ezer tanár hiányzik az oktatásból, egyre több az olyan tanár, aki érettségivel tart órát, ráadásul sok a nyugdíj előtt álló pedagógus, akik helyére nem érkezik más, mivel a pedagóguspálya jelenleg - az alacsony bér és a megnövekedett bürokráciának köszönhetően - egyáltalán nem vonzó a fiataloknak.

Forrás: Népszava, Pénzcentrum, Telex, Index, MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2022.08.17