gerinc
#Mozgás

Gerincedzés

2023.08.20.
1 perces olvasási idő

Egyre több ember szenved gerincbántalmaktól, ezt többek között a kiegyensúlyozatlan izomzat okozza. A sok ülőmunka sem kedvez gerincünknek. Ne sajnáljunk hát tőle egy kis mozgást!

Oldalsó nyakizom nyújtása

Ülj egyenes háttal egy székre, majd bal kezed tedd a fejed tetejére! Hajtsd lassan fejed a bal vállad felé! Másik kezed nyújtsd a talaj felé, míg nem érzed a feszítést a jobb oldali nyakizomban! A gyakorlat közben felső tested tartsd egyenesen! Végezd el a műveletet a másik irányban is!

A hátizmok erősítése

Állj négykézláb! Hajlítsd be enyhén a könyököd, tenyereid nézzenek kissé befelé! Térdeid legyenek vállszélességben, a csípő vonalában. A has- és farizom megfeszítésével a hátad maradjon egyenes! Jobb lábad, és a bal karod nyújtsd ki, így a kar, a fej, a hát és a láb egyenes vonalat képezzenek! Végezd el a gyakorlatot az ellenkező irányban is!

A hasizom erősítése

Feküdj hanyatt, enyhén behajlított lábakkal! Szorítsd a sarkad a talajhoz, ez legyen a kiinduló helyzet! Emeld meg felsőtested és kezeid, majd közelíts a lábfejed irányába! Ameddig bírod, tartsd ezt a pozíciót, majd ismételd meg!

A mellizom nyújtása

Feküdj jobb oldaladra, majd a bal lábad hajlítsd be, a jobb maradjon nyújtva! Jobb kezeddel nyomd a bal térded a talajra! A nyújtott bal karod lassan emeld hátra, míg feszülést nem érzel a mellizmaidban. Ellenkező oldalon is végezd el a gyakorlatot!

A csípőtájéki izmok nyújtása

Tedd hajlított bal lábad egy székre, és könyököddel támaszkodj a térdedre! A medencéd és mindkét lábfejed előre nézzen! Told előre térded, míg feszülést nem érzel a csípőizomzatban! Gyakorlat közben feszítsd meg kissé a hasizmaid! Végezd el jobb lábbal is!

(KamaszPanasz)