• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új egészségügyi szakmai irányelv jelent meg

Egészségpolitika 2022.09.13 Forrás: MTI-OS
Új egészségügyi szakmai irányelv jelent meg

A kiadott új egészségügyi szakmai irányelvhez igazodva a tárca módosította a vonatkozó rendeleti szintű szabályozást is.

Egészségügyi szakmai irányelvet fogadott el az Egészségügyi Szakmai Kollégium a méhen belüli, élő várandóság megállapításáról és rizikó besorolásáról - adta hírül a Belügyminisztérium közleményben.

A szakmai irányelveket fejlesztő csoporttagok folyamatosan nyomon követik a szakirodalomban és az ellátó környezetben bekövetkező változásokat, így - egyebek mellett - a technológiai és a diagnosztikai háttér fejlődését a várandósgondozás területén is. Az új irányelv - többek között - ajánlást tartalmaz az élő, méhen belüli várandóság megállapítása, a rizikó besorolás elkészítése és a várandós tájékoztatása körében.

A fejlettebb diagnosztikai eszközök lehetővé teszik, hogy a várandós a korábbiakhoz képest hamarabb kapjon információt születendő gyermekéről. Kutatások szerint a magyarok közel kétharmada az első szívdobbanáshoz köti a gyermek életének kezdetét. A szívdobbanás korszerű eszközökkel már a várandósság korai szakaszában kimutatható, ezért a szakmai irányelv teljesebb körben ajánlja a tájékoztatást a várandós nő számára.

A kiadott új egészségügyi szakmai irányelvhez igazodva a tárca módosította a vonatkozó rendeleti szintű szabályozást is.

Az egészségügyi szakmai irányelvek az egészségügyi szakemberek és egyéb felhasználók döntéseit segítik meghatározott egészségügyi környezetben. A szisztematikus módszertannal kifejlesztett és alkalmazott egészségügyi szakmai irányelvek tudományos vizsgálatokkal igazoltan javítják az ellátás minőségét. Az egészségügyi szakmai irányelvben megfogalmazott ajánlások sorozata az elérhető legmagasabb szintű tudományos eredmények, a klinikai tapasztalatok, az ellátottak szempontjai, valamint a magyar egészségügyi ellátórendszer sajátságainak együttes figyelembevételével kerülnek kialakításra. Az irányelv szektorsemlegesen fogalmazza meg az ajánlásokat. Az egészségügyi szakmai irányelvek ajánlásai a legjobb gyakorlatot képviselik, megjelenésük idején a legfrissebb bizonyítékokon alapulnak, de nem pótolják a szakemberek döntését, ezért attól indokolt esetben dokumentáltan el lehet térni.

Legolvasottabb cikkeink