• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Nőgyógyászati rákokat is kezelnek robottechnikával az SE-n

Egészségmagazin 2022.09.21 Forrás: Semmelweis Egyetem
Nőgyógyászati rákokat is kezelnek robottechnikával az SE-n

Da Vinci robottechnikával olyan betegek is bevonhatók, akik valamilyen ok miatt kiesnének a laparoszkópiával műthetők közül.

Újabb eljárással egészült ki a nőgyógyászati daganatos betegek minimálisan invazív beavatkozással járó terápiás palettája a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika daganatsebészeti centrumában. A komplex ellátást nyújtó, laparoszkópiás műtétekre specializálódó központban július óta elérhető Da Vinci robottechnika alkalmazásával további betegek vonhatók be a kisebb megterhelést jelentő, minimálisan invazív eljárással gyógyítható páciensek közé.

A rosszindulatú nőgyógyászati elváltozások közül az emlődaganat után a méhtest daganata a leggyakoribb betegség, amelyből évi 1000-1200 új esetet diagnosztizálnak. A méhtestdaganat eltávolítására a legújabb nemzetközi ajánlások a minimálisan invazív műtéti technika alkalmazását javasolják.

Az ebbe a körbe tartozó laparoszkópia és a robottechnika sokkal kisebb terheléssel és gyorsabb gyógyulási idővel jár, a jellemzően idős, túlsúlyos betegek is hazamehetnek a műtét után 1-2 napon belül – magyarázta az eljárás előnyeit dr. Lintner Balázs, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika klinikai főorvosa. A daganatsebészeti centrum vezetője hozzátette, a betegek műtéti terhelését csökkenti az is, hogy a minimálisan invazív beavatkozások lehetőséget nyújtanak az őrszemnyirokcsomó-technika kivitelezésére is. Ennél az eljárásnál nem szükséges az összes nyirokcsomót eltávolítani ahhoz, hogy kiderüljön, a daganat továbbterjedt-e a nyirokcsomókba, elegendő, ha mindkét oldalról kivesznek egy-egy, speciális festékanyag által láthatóvá tett őrszemnyirokcsomót. Ráadásul így a minta szövettani feldolgozása is eredményesebb, és a műtét utáni szövődmények aránya is kedvezőbb. A minimálisan invazív eljárásokba Da Vinci robottechnikával olyan betegek is bevonhatók, akik valamilyen ok miatt kiesnének a laparoszkópiával műthetők közül, illetve precízebben végezhető a beavatkozás a nehezebb eseteknél is. 

A robottechnika előnyei az oktatásban is érvényesülnek, miután az eljárást tanuló orvos ugyanazt láthatja műtét közben, mint az operáló sebész. Az pedig az operatőrnek jelent könnyebbséget, hogy steril beöltözés nélkül, akár végig is ülheti a több órás műtéteket – fejtette ki dr. Lintner Balázs megjegyezve, hogy természetesen a nőgyógyászati daganatok nem minden típusa műthető minimálisan invazív eljárással.

A négy nagy daganatcsoport közül sem a petefészekrák, sem a szeméremtest-daganat nem tartozik ebbe a körbe és a méhnyakráknál szerzett tapasztalatok sem egyértelműen a laparoszkópia felé mutatnak.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika daganatellátó centruma négy éve nyújt komplex ellátást, területi megkötések és beutaló nélkül. A daganatgyanúval érkezőket, jöjjenek bárhonnan az országból, a megfelelő vizsgálatokra küldik, összefoglalják, értékelik azok eredményeit, elvégzik a szükséges műtéteket, majd megszervezik az azt követő adjuváns kezelést, kemoterápiát vagy sugárterápiát. A centrumban a legújabb nemzetközi irányelveknek megfelelő ellátást kapják a betegek. Méhtestdaganatok esetén csaknem mindenkit minimálisan invazív eljárással  műtenek, ami eddig a laparoszkópiás beavatkozást jelentette, július óta azonban, ugyan kisebb mértékben, de a Da Vinci robotot is bevonták az ellátásba.

“Robottechnikával azokat a betegeket is megoperálhatjuk minimálisan invazív eljárással, akiknél egy egyszerűbb laparoszkópiás műtét nem, vagy csak nagyon nehezen lenne kivitelezhető. A sokszoros nagyítás, a háromdimenziós kép és a robot emberi kéznél is nagyobb mozgástartománya olyan mozdulatokat tesz lehetővé, mint amiket egy nyitott hasi műtétnél végzünk és amelyekre a merev laparoszkóppal nincs lehetőség” – magyarázta dr. Lintner Balázs. Vagyis sokkal precízebben, minimális vérveszteséggel tudunk így dolgozni – tette hozzá. 

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink