Ezekre figyelj oda, ha eljössz meglátogatni az újszülött kistesómat - 10 fontos kérés a nagytesótól

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Ezekre figyelj oda, ha eljössz meglátogatni az újszülött kistesómat - 10 fontos kérés a nagytesótól Amikor megszületik a második gyermek, akkor nem csak a szülőknek kell belerázódniuk abba, hogy immáron négytagú lett a család, hanem bizony az eddig egyetlen, de hirtelen nagytesóvá avanzsált elsőszülöttnek is meg kell szoknia a helyzetet. Amikor megszületik a második gyermek, akkor nem csak a szülőknek kell belerázódniuk abba, hogy immáron négytagú lett a család, hanem bizony az eddig egyetlen, de hirtelen nagytesóvá avanzsált elsőszülöttnek is meg kell szoknia a helyzetet.

Vannak olyan nagytestvérek, akik már alig várják, hogy karjukba foghassák a kistestvért - és akadnak olyanok is, akik hirtelen nem is értik, ki ez az új emberke, aki - úgy tűnik - most már örökre a családhoz tartozik, és miért kellett őt ide hozni egyáltalán. Ám akármi is a helyzet, amikor valósággá válik a testvér születése, minden családtagnak újra kell definiálnia a szerepét, és ez alól se a felnőttek, se a gyerekek, sőt, még a látogatók sem kivételek.



Hogy könnyebb legyen átérezni, mi is játszódhat le ilyenkor egy nagytestvérben - amikor hirtelen mindenki nem rá, hanem a kistestvérre kíváncsi -, egy pedagógus és kétgyermekes édesanya összeszedte a legfontosabbakat, és leírta úgy, hogy a gyermek szemszögéből láthassuk a dolgokat. Érdemes megfontolni a szavait.
 

10 apró kérés a nagytesótól, ha eljössz meglátogatni az újszülött kistesómat


1. Kérlek, először nekem köszönj! Ne szaladj át rajtam, hogy megnézd az új jövevényt, mert az nagyon rosszul esik nekem. Én is nagyon vártalak. Ne aggódj, a húgom/öcsém nem megy sehova, amíg váltasz velem pár szót.

2. Kedves tőled, hogy ajándékot hozol, de gondolj rám is! Tudom, hogy a kistesóm az ünnepelt, de én is az újjászületett család tagja vagyok. Jólesik, ha eszedbe jutok. Lehet, hogy életemben először tapasztalom meg, hogy mostantól nem csak én leszek elhalmozva minden széppel és jóval.

3. A nálunk tartózkodásod ideje alatt szánj időt arra, hogy nekem is jusson pár kedves szó. Tudom, hogy a kistestvérem nagyon aranyos, de biztos bennem is találsz valami szépet és jót, amit szóvá tehetsz nekem, hogy tudhassam, én is aranyos maradtam. A visszajelzéseid sokat jelentenek nekem!

4. Nézd el nekem, ha nem vagyok a legsimulékonyabb, legalkalmazkodóbb, legjobb, legkedvesebb most. Nehéz időszak ez nekem, hatalmas változásokkal. Még nem tudom megfogalmazni, hogyan érzem magam és nem tanultam meg jól kezelni a bennem tomboló frusztrációkat. A türelmedet és megértésedet kérem.

5. Tudod, anya érzi, hogy ez nehéz időszak nekem, ezért elnézőbb velem. Ne tedd ezt szóvá neki. Ne ébressz kételyt benne azzal kapcsolatban, hogy jól csinálja-e. Arra van szükségem, hogy egy ideig az anyukám most kevesebb elvárással és több együttérzéssel forduljon felém.

6. Ne csúfolj, amiért néha babaként szeretnék viselkedni. Az, hogy eljátszhatom, hogy engem is öltöztetni, etetni kell, vagy, hogy nem tudok beszélni, mint egy baba, egyrészt segít jobban megérteni a helyzetet, amiben vagyok, másrészt megnyugtatja a lelkemet, hogy rólam is gondoskodnának, ha én nem tudnék magamról. Hidd el, nem maradok így örökre.

7. Kérlek, ne bántsd meg az anyukámat. Ne tegyél neki megjegyzéseket, ne kritizáld. Inkább támogasd, bátorítsd, erősítsd meg abban, hogy jól csinálja. Biztosan nagyon fáradt attól, hogy hirtelen dupla annyian vágyunk a kizárólagos figyelmére. Talán el is bizonytalanodott, lehet, hogy elkeseredett, hogy elég jó anya-e. Nincs szüksége arra, hogy te is megkérdőjelezd.

8. Ha tényleg szeretnél segíteni, kérdezd meg, hogy miben tudsz. Nem biztos, hogy nekünk most az a segítség, amit te annak gondolsz. Lehet, hogy másnak örülnénk, kérlek tartsd ezt tiszteletben.

9. Ha úgy látod, elfáradtunk a testvéremmel, megköszönjük, ha magadtól felajánlod, hogy elindulsz haza. Biztosan nagyon szeretünk téged, ha meghívtunk magunkhoz és a szüleim talán nem akarnak téged megbántani, de mi még csak most tanuljunk, hogyan legyünk négyen egy család. A vendégfogadás nagy kihívás lehet az új kis csapatunk számára.



10. Attól, hogy nem tudtunk teljesen rád figyelni, gyere el hozzánk máskor is, ha hívunk! Hamar megtalálja majd mindenki a helyét és akkor jó lesz újra együtt lenni. Addig is légy türelemmel és ne hanyagolj el minket, csak mert kissé kaotikus lett átmenetileg az életünk. Belerázódunk!

Szerző: Kiss Szilvia Piroska neveléstudomány mester szakot végzett pedagógus, nevelési tanácsadó, a Segítség, nevel a gyermekem blog írója
Fotók: Freepik

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2022.09.22