Fél kifli fejenként az ovisoknak, megszűnő iskolabuszjárat - Így spórolnak a gyerekeken a magas rezsiköltségek miatt

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Fél kifli fejenként az ovisoknak, megszűnő iskolabuszjárat - Így spórolnak a gyerekeken a magas rezsiköltségek miatt Nem csak a magánháztartásokat érinti az elszálló rezsiárak miatti takarékoskodás, sok közintézményben küzdenek hasonló gondokkal - és ennek gyakran a gyerekek isszák meg a levét. Nem csak a magánháztartásokat érinti az elszálló rezsiárak miatti takarékoskodás, sok közintézményben küzdenek hasonló gondokkal - és ennek gyakran a gyerekek isszák meg a levét.

Mint a héten megjelent rendeletből kiderül, télen a középiskolásoknak a 18 Celsius-fokos iskolában kell majd dideregniük, míg a 14 év alatti gyerekeknél már akár 20 fokra is felfűtik az épületet - ami egész napos bent tartózkodás esetén nem túl magas hőmérséklet.

Fél kifli a 4-6 éveseknek
De van, ahol a főzésen-melegítésen és a beszállítókon is spórolni kell: a hvg értesülései szerint például Kalocsán az összes önkormányzati intézménynek spórolási tervet kellett készítenie. Ennek része, hogy előfordulhat, egy fél kiflivel kell beérnie majd az ovisoknak reggelire vagy uzsonnára - erről kaptak tájékoztatást az intézmények, melyet Dr. Bagó Zoltán kalocsai képviselő ki is posztolt a Facebook-oldalára.

Fél kifli reggelire az ovisoknak, megszűnő iskolabuszjárat - Így spórolnak a gyerekeken a magas rezsiköltségek miatt

Mivel a közétkeztetésben nincs szó a normatíva emeléséről, ezért igyekeznek minden módszerrel ügyeskedni a cégek: a termékek - köztük a pékáruk - árának emelkedése viszi rá őket arra, hogy a rendeletben legkisebb adagnak megadottal számoljanak gyerekenként. Emellett az oktatási intézmények igyekeznek a gázzal, villannyal is spórolni - mint a képviselő által közzétett dokumentumból kiderül, van, ahol a sütőt sem kapcsolják be egy ideig.

FRISSÍTÉS! - 2022. szeptember 22.
A hírre reagált Kalocsa polgármestere, Filvig Géza is, aki az RTL-nek küldött közleményében tudatta: megdöbbenéssel értesült a Kalocsai Közétkeztetési Intézmény vezetőjének tájékoztatásáról. Továbbá hozzátette, az idei tanévre vonatkozó módosításról vele előzetesen nem egyeztettek. Ennek kapcsán a polgármester vizsgálatot rendelt el, melynek idejére felfüggesztette az intézményvezető döntését, "ezzel összefüggésben pedig 2022. szeptember 22-től újra a korábban már megszokott adagmennyiségeket kapják a kalocsai gyerekek".



Megszűnik az iskolabusz
Nem csak Kalocsán küzdenek nehézségekkel: arról az Átlátszó írt, hogy Szatymazon megszűnik az iskolabusz, mivel az önkormányzatnak nincs rá havi 70 ezer forintja. Az iskolabusz-szolgáltatással a külterületi tanyákon élő gyerek iskolába jutását könnyítették meg - ez tavaly 851 ezer forintba került, ám a polgármester szerint idén nincs rá pénz, mivel az önkormányzati intézményeknél nagyon megemelkedik a gázszámla (a helyi szolgáltató 12-szeres árral számol), és bár próbálnak észszerűsíteni, még így is muszáj meghozniuk fájó döntéseket - mint az iskolabusz megszüntetése.

Ennek következtében a hátrányosabb helyzetű családok gyermekeinek akár kilométereket is gyalogolniuk kell az iskoláig vagy a következő buszmegállóig, de a kisebbek bölcsődébe-óvodába juttatása sem megoldott azoknak a szülőknek, akiknek nincs autója, főleg, hogy egyes utak még biciklivel is alig járhatók.

Fotó: Freepik/user3802032

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2022.09.22