• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Utcát neveztek el Richter Gedeon gyáralapítóról, emlékművet emeltek

Hírek 2022.09.22 Forrás: Weborvos
Utcát neveztek el Richter Gedeon gyáralapítóról, emlékművet emeltek

A vállalat a 150. évfordulóra emlékezve dorogi és debreceni telephelyén is emléktáblát állít az alapítója emlékére.

Richter Gedeon nevét veszi fel a kőbányai Vaspálya utca egy szakasza, tisztelegve az 1872-ben született gyógyszerész, gyáralapító emléke előtt. Az utcát, valamint a Richter Gedeon születésének 150. évfordulója alkalmából emelt emlékművet D. Kovács Róbert Antal, a X. kerület polgármestere, Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke és Orbán Gábor, a társaság vezérigazgatója avatta fel- adta hírül a Richetr közleménye.

Richter Gedeon, akit a magyar gyógyszeripar megteremtőjeként tartanak számon 1872. szeptember 23-án, Ecséden látta meg a napvilágot. A gyógyszerész diplomája megszerzése és nyugati tanulmányútja után 1901-ben vásárolta meg a budapesti Sas patikát, ahol organoterápiás gyógyszerek előállításába és forgalmazásába kezdett. Önerőből, tehetségből és szorgalomból felépített cége gyors növekedésnek indult. 1907-ben Kőbányán létrehozta az első magyar gyógyszergyárak egyikét, amelyet a ’20-as, ’30-as években már az élvonalbeli nemzetközi szállítók között tartottak számon. A Richter Gedeon gyógyszergyár mára a közép-kelet-európai térség legjelentősebb innovációs bázisa, öt világrészre kiterjedő kereskedelmi hálózatának köszönhetően termékei Kínától Latin-Amerikáig elérhetőek. Az alapító szellemi öröksége – a munkába, a tisztességes versenybe, az innovációba és a magyar szellem erejébe vetett hit – a mai napig meghatározza a Richter működését.

A kutató, tudós és üzletember születésének 150. évfordulóján a ma is Kőbányán működő gyógyszergyár telephelye mellett – a Vaspálya utca Kőér utca és Noszlopy utca közötti szakaszán - utcát neveztek el Richter Gedeonról. Az utcaszakasz elején, az alapítója előtt tisztelegve a Richter Gedeon Nyrt. emlékművet emelt, amelyet D. Kovács Róbert Antal, Bogsch Erik és Orbán Gábor adott át.

D. Kovács Róbert Antal kerületi polgármester ünnepi beszédében kiemelte: „Richter Gedeonnak mostanáig nem volt köztéri emlékhelye. Újlipótvárosban 2009 óta van egy tábla azon a házon, ahonnan a nyilasok elhurcolták Richter Gedeont a zsidóüldözések idején. Ez az emléktábla nem engedi lemosni az áldozatokat ért gyalázatot. A most felavatott emlékhely pedig nem engedi feledni az örök újítót, a hazai gyógyszeripar megteremtőjét, a kormányfőtanácsost. Az alkotót, aki – bár megtehette volna – nem menekült el az országból. Hanem hű maradt az életművéhez.”

„Számunkra Richter Gedeon neve nem egyszerűen a cég nevét, hanem az egész országot szolgáló gyárat, valamint az egész világra kiterjedő leányvállalati hálózatot jelenti. Magában foglalja azt a szellemiséget, ami a mai napig áthatja a cég működését, legyen szó akár az emberközpontúságról, a folyamatos innovációra való törekvésről vagy az etikus, fenntartható működésről” – hangsúlyozta az emlékmű átadásakor Bogsch Erik, a Richter igazgatóságának elnöke.

Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója elmondta: „Alapítónk nemcsak gyógyszerészként, de üzletemberként is kiemelkedőt alkotott. Az az értékrend, melyet következetesen képviselt, időtállónak, az általa kijelölt út sikeresnek bizonyult. (…) Célunk, hogy innovatív tevékenységünk és a folyamatos megújulásra való képességünk révén tovább vigyük ezt az örökséget, valamint újabb és újabb sikerekkel biztosítsuk a vállalatra jellemző stabil fejlődést a jövőben is.”

A vállalat a 150. évfordulóra emlékezve dorogi és debreceni telephelyén is emléktáblát állít az alapítója emlékére.

Legolvasottabb cikkeink