nasi
#Táplálkozás

22 egészséges nasi, amit a suliban is ehetsz

2024.01.17.
3 perces olvasási idő

Amit nap közben fogyasztasz, nemcsak az egészségedet és súlyodat befolyásolja, hanem a produktivitásodat is. A magas cukor és zsír tartalmú ételek és nasik álmossá és erőtlenné tehetnek.

Viszont az unalomnak, időhiánynak, illetve az alvás megvonásnak köszönhetően az emberek hajlamosak rossz döntéseket hozni ételüket illetően a hétköznapokban. Szerencsére akad rengeteg gyors, egyszerű és pénztárcabarát egészséges nasi opció.

Mandula

A mandula kiváló fehérje és egészséges zsír forrása. 9 alapvető tápanyagot tartalmaz, ezen kívül a legmagasabb fehérjetartalommal és rosttarrtalommal (3,5g/23 darab) rendelkezik más csonthéjasokhoz viszonyítva, E-vitaminban gazdag, illetve telítetlen zsírsav tartalmának köszönhetően segít növelvi a koleszterin szintet.

Alacsony zsírtartalmú popcorn

Ez a kalóriaszegény nasi biztosan kielégíti a sóvárgásaidat valami ropogós és sós iránt, ráadásul rostokban gazdag. Ha ügyelsz arra, hogy egészségesen étkezz, próbáld elkerülni a vajas változatot.

Friss gyümölcs

A gyümölcsök nagyszerű forrásai a vitaminoknak és ásványianyagoknak, ezenkívül tele vannak antioxidánsokkal, melyek hozzájárulnak az erősebb immunrendszerhez és a jobb iskolai teljesítményhez.

Száraz müzli

Az agy majdnem minden energiáját a glükózból nyeri, ami a legfontosabb cukor az emberi emésztésben. Az alacsony glükogén indexű ételek, mint a korpapehely lassan áramoltatja a glükózt a véráramba, mely minimalizálja a vércukorszint ingadozását és optimalizálja az agyenergiát és mentális összpontosítását.

Aszalt gyümölcs

A friss gyümölcs mindig jó nasi lehetőség, de ha egy kicsit színesíteni szeretnéd az étrendedet, tegyél egy próbát az aszalt sárgabarackkal, mazsolával, almával vagy banánnal. Ezek mind édesek, el lehet rajtuk rágódni és magas a rost-és káliumtartalmuk is.

Fehérjeszelet

Légy óvatos! Néhány fehérjeszelet kész kalóriabomba. Olvasd el figyelmesen a csomagoláson az összetevők arányát, és győződj meg róla, hogy olyanra esik a választásod, amiben vannak gyümölcsök, csonthéjasok és 100 grammja kevesebb mint 200 kalóriát tartalmaz.

Rizspufik

A rizspufik szuper nasinak bizonyulnak, mert alacsony a kalóriatartalmuk és számtalan ízesítésben megtalálhatók. Többek között vehetsz cheddar sajtosat vagy karamelleset, attól függően, édeset vagy sósat kívánsz inkább.

Perecek

Bár sósak, a perecek alacsony kalóriatartalmúak és nyújtanak egy kis szénhidrátot két főétkezés között. Csak emlékezz: a kulcs a mértékletesség.

Avokádó

Ha csökkenteni akarod a koleszterinszintedet vagy növelni a rost-és káliumbeviteledet, az avokádó fogyasztása egyértelműen segíteni fog mindkettőben. Rengeteg finom és egészséges nasit tudsz készíteni az avokádóból. Például összevághatod paradicsommal és hagymával.

Fagyasztott banán

Ez egy tökéletes jégkrém helyettesítő, mely cukorban és zsírban is gazdag. Egy közepes méretű banán pont annyi glükózt tartalmaz, mely szükséges az agynak hogy a legjobban teljesítsen.

Sajtrudacskák vagy túró

A sajt és túró mindketten nagyszerű forrásai a fehérjének, mely szinten tartja a vércukrodat és megakadályozza, hogy elálmosodj, bármennyire is unalmas lesz a következő órád.

Tonhal saláta

A tonhal omega-3 zsírsavat tartalmaz, mely köztudottan segít megőrizni az agyi funkciókat. Bármikor pillanatok alatt össze tudsz dobni egy tonhal salátát, csak figyelj rá, hogy a majonézt joghurttal vagy avokádóval helyettesítsd. Szintén nem árt odafigyelned majd a körülötted lévőkre, ugyanis a tonhalnak erőteljes szaga van.

Wasabis borsó

Ez a nasi tökéletesen kielégíti majd minden vágyakozásodat a sós, ropogós, fűszeres dolgok iránt, plusz tele van rostokkal és fehérjével, szóval nem kell azért aggódnod, hogy leesik a vércukrod.

Zöldség és humusz

A humusz és zöldségek, mint a répa, egy kis roppanósságot, édességet és szénhidrátot biztosít majd. A humuszban lévő csicseriborsó tökéletes kalcium, vas, fehérje és rost forrása, ami megakadályozza a vércukorszint hirtelen ugrását.

Paradicsomlé

Néha, amikor úgy érzed, éhes vagy, vagy valami édeset kívánsz, csupán szomjas vagy. Ha legközelebb így érzel, próbáld egy pohár alacsony szódium tartalmú paradicsomlével csillapítani szomjadat.

Zöldség chips (nem burgonya)

Ha valami ropogósat szeretnél bekapni 2 szünet között, a zöldség chips tökéletes választás lehet, mivel ásványianyagban gazdag, ugyanakkor kalóriaszegény étel. Elkészítése pofonegyszerű: az általad kiválasztott zöldséget szeleteld minél vékonyabbra és nagyon forró olívaolajban süsd ropogósra, majd csöpögtesd le.

Joghurt

Sok joghurtot hasznos baktériumokkal készítenek, melyek jót tesznek az emésztőrendszerednek. Szintén tatalmaz probiotikumokat, fehérjét, kalciumot, vitamint, káliumot és magnéziumot.

Főtt tojás

A tojás kivételesen jó fehérjeforrás, ami kielégíti az éhségedet és helyreállítja a vércukorszintedet. Csak ne feledkezz el a tolakodó szagáról! Próbáld meg az ablakban vagy a hátsó padban fogyasztani, hogy elkerüld a kellemetlenségeket.

Alma és mogyoróvaj

Az alma rostokat és szénhidrátot, míg a mogyoróvaj telítetlen zsírsavakat és fehérjét tartalmaz, melyek hozzájárulnak a vércukor szint ingadozásának stabilizálásához és eltelít egy pár órára.

Zeller és mandulavaj

A zeller önmagában alig tartalmaz kalóriát. Viszont tele van vitaminokkal és kalciummal. De ha nem akarod magában enni, megkenheted egy kevés mandula-vagy mogyoróvajjal.

Hideg grill zöldségek

Ha van egy kis maradék grill zöldség a hűtőben a tegnapi vacsiról, ne habozz elvinni magaddal a suliba egy uzsonnás dobozban. Ha extra ízt szeretnél kihozni belőle, adj hozzá egy kis balzsamecetet vagy csípős szószt.

(KamaszPanasz – Gy.P.)