Penészes falak között élt a kétéves kisfiú - Ez okozta a halálát a vizsgálat szerint

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Penészes falak között élt a kétéves kisfiú - Ez okozta a halálát a vizsgálat szerint Az egész lakásukat belepő penész miatt halt meg egy kétéves kisfiú. Az édesapa évekig panaszkodott a penészre, de a lakás fenntartója nem tett ellene semmit. Meghalt egy kétéves kisfiú, mert a születésétől fogva penészes lakásban nevelkedett, és ez végzetes légzőszervi betegséget okozott nála - erre a következtetésre jutott a halottkémi vizsgálat, amit nemrégiben tettek nyilvánossá.

Az eset még 2020 decemberében történt, amikor is a kétéves Awaab Ishak, aki a szüleivel élt egy Rochdale-i szükséglakásban, légzőszervi komplikációk miatt életét vesztette. Bár a szülők több ízben is jelezték az épület fenntartójának (RBH), hogy szerte a lakás falain fekete penész van, ők nem tettek ez ellen semmit, hangzott el a napokban tartott bírósági meghallgatáson.



- Bizonyára nem én vagyok az egyetlen, aki arra gondol, hogyan történhetett meg mindez? Hogyan halhat meg egy kisfiú 2020-ban, az Egyesült Királyságban pusztán amiatt, hogy penészes falak között él? - tette fel a kérdést a bíróságon a kisfiú boncolását végző halottkém, hozzátéve, hogy reméli, Awaab tragikus halála figyelmeztetésként szolgál, hogy a penésszel kapcsolatos problémákat minden lakásfenntartó kellő komolysággal kezelje.

Évek óta penészes falak között éltek
Mint a kisfiú apukája elmondta, már 2017-ben panaszkodott a penészes falakra, ám azt a tanácsot kapta, hogy fesse le a falat, és nem lesz gond. 2020-ban aztán ügyvédet fogadott, és panaszt tett, így viszont nem végezhetett el semmilyen javítási munkálatot a lakáson, amíg nem születik megállapodás. A lakást időközben egy egészségügyi szakértő is megvizsgálta, és megállapította, hogy a konyhában, a fürdőben és a hálószobában is penész telepedett meg a falon, ami káros az egészségre, de még ekkor sem történt semmi.

A kétéves Awaab végül 2020. december 19-én lett rosszul, légszomjjal a Rochdale-i sürgősségi ellátó központba vitték, majd átszállították egy kórházba, de ezt követően hazaengedték, holott fennállt a veszélye, hogy az állapota rosszabbodik. Másnap ez is történt, így a szülők a kisfiút bevitték a sürgősségire, de sajnos már későn - Awaabnak leállt a légzése, majd a szíve is.

A penész miatt halt meg
A halottkém szerint a vizsgálat során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a kisfiú halálát súlyos légzőszervi betegség okozta, mely az otthonában tapasztalt, penésznek való tartós kitettség okozott.

Greg Fell, a Közegészségügyi Igazgatóság alelnöke szerint a tragikus ügy rámutatott a penész rejtett egészségügyi kockázataira. Úgy véli, idén télen ez jelentős veszélyt hordoz, hiszen sokan egyebek közt a fűtésen próbálnak majd spórolni, ezért nem fűtik fel rendesen a lakásukat, keveset szellőztetnek, ez pedig párássá teszi az otthonokat, ami kedvez a penészgombák elszaporodásának.
 

A lakás páratartalma - se a túl száraz, se a túl nedves nem jó


Sem a túlzott szárazság, sem a túlpárásítás nem egészséges. Ha a lakás levegője túl száraz, és nincs párásítás, akkor az igen kellemetlen tünetekkel járhat: a száj-és orrnyálkahártya, valamint a teljes légút és a hörgők is kiszáradhatnak. Ilyenkor a normális működés zavart szenved, a váladék nem tud kiürülni, besűrűsödik, ami akár egy egészséges embernél is gyakori köhögést válthat ki. Ráadásul a krónikus légúti betegségekben szenvedők, illetve a dohányosok állapotát jelentősen ronthatja és nehézlégzéshez, fulladáshoz vezethet - mondja  dr. Kovács Lajos, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekklinikájának pulmonológusa.

Mi az ideális páratartalom?
Mint a szakember kiemeli, a gyermekeknél erre különösen oda kell figyelni. Közöttük jóval több a légúti beteg, ugyanis még a legkisebb vírusfertőzés is tovább szűkítheti az amúgy is keskeny légutakat. Bár a legtöbb esetben - a hörgők életkornak megfelelő növekedésével - a gyermekkori asztma kinőhető, ennek ellenére a páratartalmat mindenkinél célszerű folyamatosan az ideális 40-60 százalék közötti tartományban tartani.

Viszont amennyiben már az ablakokon folyik le a víz, valószínű, hogy túlpárásítottunk. Bár a légutaknak ez nem káros, a környezetben elősegíti az atkák, gombák és a penész elszaporodását, ami szintén súlyosbíthatja a krónikus betegek tüneteit.

Mit tehetsz, ha túl párás a lakás?
- Érdemes gyakrabban szellőztetni, főleg főzés, fürdés után vagy ha száradnak a ruhák
- A műanyag ablak legyen résszellőzésen vagy legyen ablakba beépített szellőző
- Párátlanító készülék megmutatja a páraszintet és párátlanítja a lakást
- Lehetőleg ne a lakásban teregess
- Rakj ki sót kis tálkákban, ez magába szívja a nedvességet - időről időre cseréld
- Ha már megtelepedett a penész, távolítsd el hipóval vagy penészölő szerrel
- Ne tegyél bútort vagy ágyat túl szorosan a falhoz

Források, fotók: Metro.co.uk, The Guardian

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2022.11.21