Hirdetés

Házi praktikák a kellemetlen szájszag ellen

Valljuk be, kínos, ha valakinek rossz a lehelete, ám kellő gondossággal elkerülhető ez a zavaró probléma. Az egészséges fogak és szájüreg, a szájápolás alapfeltétel. A nyelven és a fogakon, fogközökben milliárd baktérium rejtőzik, ezek a főbűnösök.

szájszag, lehelet |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: Healthline

Rossz szájszagot okozhatnak egyes ételek, a dohányzás, a szájszárazság, bizonyos betegségek, fogínybetegség és az orrmelléküreg megbetegedései.

Ha a halitózisnak nevezett kellemetlen szájszag több mint 24 órán át fennáll, keressük fel orvosunkat vagy fogorvosunkat.

Fogínybetegség tünete lehet, de súlyosabb problémákat is jelezhet, mint például a gyomor-és bélbetegségek, diabétesz, krónikus hörghurut, máj- és vesebetegség vagy rák. Kellemetlen szájszaggal jár a kiszáradás és a cinkhiány is.

Fűszernövények

A legtöbb fűszer elrágásával sikerrel vehetjük fel a harcot a kellemetlen szájszag ellen, legyen nálunk kis zacskóban szegfűszeg, ánizs vagy más hasonló aromás fűszer.

Tisztítsuk a nyelvünket is

A legtöbben hajlamosak vagyunk megfeledkezni a nyelv fogkefével történő megtisztításáról, pedig a kis szőrszerű kinövések a nyelven kiváló búvóhelyei az ételmaradványoknak és a plakkoknak. Fogmosáskor finoman keféljük le a nyelvünket is.

Egyes italok

A kávé, a sör, a bor és a whisky fogyasztása után is kellemetlen marad a lehelet, mert a bennük levő üledékanyagok megtelepednek a plakkokon.

Hordjunk magunkkal fogkefét

A szájszag legtöbbször megszüntethető, ha étkezés után azonnal fogat mosunk, mert nem adunk időt az ételmaradékoknak arra, hogy az apró zugokban felhalmozódjanak és bomlásnak indulva kellemetlen szagot árasszanak.

Házi készítésű szájöblítő

Zsálya-, körömvirág és mirha kivonatának keverékét oldjuk fel vízben és öblítsük ki vele a szájunkat naponta többször. Ha nem is tudunk minden alkalommal fogat mosni étkezés után, egy szájöblítésre mindig van alkalom.

Rágcsáljunk petrezselymet

A petrezselyem nemcsak dísz lehet a tányéron, ha elfogyasztjuk, üde és friss lesz a leheletünk, a petrezselyem zöldje ugyanis igen sok klorofillt tartalmaz. Lehet a petrezselyemzöldet egy kis vízitormával aprítóba vagy mixerbe tenni és az így kapott levet iszogatni.

Végezetül megjegyezzük, hogy a sajtok, különösen a márványsajt (roquefort) és a camembert igen erős szájszagot okoznak, de ez igaz szinte valamennyi tejtermékre.
szájszag

szájszag, lehelet

2022-11-25 18:17:21

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop