Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

A rostfogyasztás jótékony hatásait már jól ismerhetjük, de nem biztos, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy magasabb rosttartalmú étrend mellett kiemelten fontos figyelni a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra is.

Egészséges ember számára a napi ajánlott rostfogyasztás mennyisége 20-30 gramm, míg a székrekedéssel, elhízással, magas koleszterinszinttel, cukorbetegséggel, érelmeszesedéssel küzdők számára 40-50 gramm élelmirost-bevitel is szükséges lehet, megfelelő mennyiségű folyadékkal együtt.

Miért fontos a megszokottnál többet inni, ha sok rostot tartalmaz az étrend?

Az élelmi rostok kétfélék lehetnek: vízben oldódó és vízben oldhatatlan rostok. A vízoldékony rostok (például pektin, egyes nyálkaanyagok) felszívják a vizet, magukba zárva megduzzadnak, és zselés állagúvá válnak. A vízben nem oldódó rostok, amilyen például a cellulóz, a hemicellulóz és a lignin, változatlan állapotban jutnak a vastagbélbe.

Az élelmi rostok vízmegkötő tulajdonsága miatt nagyon fontos rostban gazdag étrend mellett a megfelelő mennyiségű folyadék pótlásáról gondoskodni. 1 gramm rost körülbelül 50 ml vizet képes megkötni, tehát napi 40 gramm rostbevitel esetén körülbelül 2 literrel növekszik meg a napi folyadékszükségletünk. Az élelmi rostok az emésztőrendszeren végighaladnak, majd végül a vastagbélben történik meg a víz egy részének a visszaszívódása. A megfelelő mennyiségben fogyasztott folyadékkal együtt a széklet nagyobb tömegűvé és lazábbá válik, nyomást gyakorol a végbélre, ezáltal a székletürítés gyakoribb, rendszeresebb lesz.

Ezt lvasta már? A rostok szerepe az étrendben

Körülbelül mennyivel kellene a szokásosnál több folyadékot fogyasztani magas rosttartalmú étrend mellett?

Normális, kiegyensúlyozott, 20-30 grammnyi rosttartalmú vegyes étrend mellett 1,5-2 liter folyadékfogyasztás ajánlott. Magas rosttartalmú étrendnél fokozni kell a folyadékbevitelt is: napi 40 grammnyi rostbevitel mellett 3-3,5 liter folyadék elfogyasztása válik szükségessé. Részesítsük előnyben a magas víztartalmú zöldségeket (például paradicsom, uborka) és gyümölcsöket (például narancs, dinnye, körte, szőlő). Levesek, főzelékfélék, mártások, befőttek fogyasztásával is növelhetjük a folyadékbevitelünket. Az italok közül a gyümölcsteákkal, turmixokkal, tejjel, limonádékkal, cukormentes üdítőitalokkal és 100%-os, cukrozatlan gyümölcsleveket vízzel hígítva változatosabbá tehetjük italfogyasztásunkat.

Milyen következményei lehetnek, ha valaki nem iszik eleget rostban gazdag táplálkozás mellett?

A magas rosttartalmú, szárazabb ételek megfelelő folyadékfogyasztás nélkül csökkenthetik a bélperisztaltikát, szorulást, rendszertelen székletürítést, vagy súlyosabb esetben akár bélelzáródást is okozhatnak. A teltségérzet kellemetlenné válhat, puffadás, görcsös hasi fájdalmak jelentkezhetnek. A magas élelmirost-tartalmú étrendből bizonyos vitaminok (például zsírban oldódó vitaminok: A-, D-, E-, K-vitamin) felszívódása csökkenhet, ezeknek a mikrotápanyagoknak a pótlására figyelemmel kell lenni, ezért fontos a helyesen összeállított étrend.

A megkötött salak- és méreganyagok a vastagbélben sokáig pangnak, károsodhatnak az ott élő mikroorganizmusok, és kedvezőek lehetnek a körülmények daganatos elváltozások kialakulásához. Tehát a túlságosan nagy mennyiségben (60 gramm élelmi rost naponta) fogyasztott rostos ételek, ha a folyadékbevitelt nem növeljük kellő mértékben, épp ellenkezően hatnak a szervezetünk egészségére, mint a megfelelő folyadékbevitel mellett megfelelő mennyiségben fogyasztott élelmi rostok.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

A rostok szerepe az étrendben

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Rostok
Rostoknak nevezzük azon szénhidrátok csoportját, amelyeket szervezetünk nem képes lebontani. Az élelmi rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok (poliszacharidok). Rostok kizárólag növényekben találhatóak meg, és létfontosságú szerepet töltenek be az emésztésben.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.