Az androgénhiány tünetei és kezelése férfiaknál

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos - WEBBeteg
frissítve:

Az androgének (beleértve a tesztoszteront is) azok a hormonok, amelyek a férfiak „férfi” tulajdonságait adják. A „férfi menopauza” kifejezés értelmetlen, mivel valójában nem létezik: a férfiak nemihormon-termelésében ugyanis nincs olyan hirtelen, súlyos vagy elkerülhetetlen visszaesés, ahogyan azt a nők tapasztalják.

Androgénhiány - A téma cikkei

2/1 Az androgénhiány tünetei és kezelése férfiaknál
2/2 Androgénhiány nőknél

A nemihormon-szint mérsékelt és fokozatos csökkenése figyelhető meg a férfi populációban körülbelül 30 éves kortól, de ez a csökkenés nem minden férfinál tapasztalható. A legtöbb esetben úgy tűnik, hogy a tesztoszteronszint csökkenését az okozza, hogy közben más betegségek is kialakulnak.

A valódi androgénhiány azt jelenti, hogy a szervezetben alacsonyabb a férfi nemi hormonok szintje, különösen a tesztoszteroné, mint amennyi az egészséghez szükséges. Ezt a hiányt okozhatják az agy herék működését irányító területeinek (az agyalapi mirigynek és a hipotalamusznak) vagy maguknak a heréknek a problémái.

Ebben a cikkben a férfiak androgénhiány okozta tüneteiről, és a lehetséges kezelésről olvashatnak.

Mik is azok az androgének?

Az androgének férfi nemi hormonok. A hormonokat kémiai hírvivőknek tekinthetjük. Kommunikálnak a test szöveteivel, hogy egy sor különböző változást idézzenek elő. A hormonokra különféle folyamatokhoz, például növekedéshez, szaporodáshoz és jóléthez van szükség.

Az androgének a nemi hormonok azon csoportja, amelyek a férfiak „férfi” tulajdonságait adják (ezt virilizációnak nevezik). A férfiak fő nemi hormonja a tesztoszteron, amely főként a herékben termelődik. A heréket az agy egy kis mirigye, az agyalapi mirigy irányítja, amelyet viszont az agy hipotalamusznak nevezett területe irányít.

Az androgének kulcsfontosságúak a férfiak szexuális és reproduktív funkcióihoz. Felelősek a férfiak másodlagos szexuális jellemzőinek kialakulásáért is, beleértve az arc- és testszőrzet növekedését és a hangváltozást. Az androgének a csont- és izomfejlődést és az anyagcserét is befolyásolják.

Az androgénhiány kifejezés azt jelenti, hogy a szervezet nem termel elegendő androgént, különösen tesztoszteront. Ennek hatásai a hiány súlyosságától, okától és a hiány kezdeti idejétől függenek.

Röviden a tesztoszteronról

A férfiak fő nemi hormonja a tesztoszteron. A tesztoszteron néhány funkciója a férfi testben:

  • a pubertás folyamatának elindítása és befejezése
  • csont- és izomfejlődés
  • testszőrzet növekedése, beleértve az arcszőrzetet is
  • hangszálak megváltoztatása a felnőtt férfihang előállítása érdekében
  • szexuális vágy (libidó) és szexuális funkció
  • a prosztata növekedése és működése
  • spermiumtermelés.

Bővebben A tesztoszteron hormon szerepéről a szervezetben

Az androgénhiány tünetei

Amikor nem elegendő tesztoszteron kering a szervezetben, az számos tünetet okozhat. Azonban ezek a tünetek nem specifikusak, más betegségek és állapotok tüneteit is utánozhatják.

Az androgénhiány néhány tünete:

  • csökkent szexuális vágy
  • hőhullámok és izzadás
  • emlőmegnagyobbodás (gynaecomastia)
  • letargia és fáradtság
  • depresszió
  • csökkent izomtömeg és -erő
  • megnövekedett testzsír, különösen a has környékén
  • gyengébb erekció és orgazmus
  • csökkent mennyiségű ejakulátum
  • testszőrzet elvesztése
  • csökkent csonttömeg, ezáltal megnövekszik a csontritkulás kockázata.

Az androgénhiány jellemzői idősebb férfiaknál

Számos tényező okozhatja a tesztoszteronszint életkorral való csökkenését. Különösen ilyen a rossz általános egészségi állapot, beleértve az elhízást is, a zsírszövet ugyanis ösztrogént képes előállítani és tárolni is.

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a tesztoszteronszint nem csökken jelentősen az egészséges idősebb férfiakban.

Az idősebb férfiak tesztoszteronszint-csökkenésének mechanizmusa még mindig nem teljesen ismert. A médiában sokat foglalkoztak az „andropauzával” vagy a „férfi menopauzával”, arra utalva, hogy sok idős férfinak előnyös lenne a tesztoszteronkezelés (tesztoszteronpótló terápia). Mindazonáltal korlátozott bizonyíték áll rendelkezésre ennek előnyeiről, a kockázatai pedig nem egyértelműek.

Egy közelmúltban végzett tanulmány, amely a tesztoszteronkezelés hatásait vizsgálta idősebb férfiaknál, a szexuális funkció kismértékű növekedését mutatta a tesztoszteronkezelés hatására (egyes esetekben kevesebb mint 12 hónapig), de a hangulatban, a vitalitásban vagy a fizikai funkciókban nem volt jelentős javulás. Továbbá aggodalomra adhatnak okot egyes tanulmányok, amelyek a szív- és érrendszeri megbetegedések számának növekedését jelzik idősebb férfiak tesztoszteronterápiájának megkezdése után.

Fontos, hogy ha tapaszatalja is az adrogénhiány tüneteit, ne kezdjen el semmilyen tesztoszteronkezelést az androgénhiány gondos diagnózisa nélkül. Végeztessen teljes körű állapotfelmérést, hogy bebizonyosodhasson, tesztoszteronszintje egyértelműen állandóan alacsony-e. Gyakran más egészségügyi problémák is szerepet játszhatnak a tünetek kialakulásában (például az elhízás és a cukorbetegség), amelyeknek kezelése egyértelmű javulást hozhat, és ami szükségtelenné teheti a tesztoszteronpótló terápiát.

Androgénhiány fiatal fiúkban

Azokat a fiúkat, akik nem érték el a pubertáskort, csak gyermekendokrinológusok kezelhetik, mert ezeknek az állapotoknak a háttéreben gyakran genetikai vagy egyéb szervi eltérés állhat.

Az androgénhiány okai

1. A heréket érintő egészségügyi problémák megakadályozhatják, hogy azok elegendő tesztoszteront termeljenek. Ezen állapotok némelyike születéstől fogva jelen van (például a Klinefelter-szindróma, mely olyan genetikai rendellenesség, ahol a test sejtjeiben extra nemi kromoszóma található).

Más állapotok is előfordulhatnak egy fiú vagy egy férfi életének különböző szakaszaiban, ilyenek például:

  • le nem szállt herék
  • a herék elvesztése trauma vagy a vérellátás megszűnése (pl. „herecsavarodás” (heretorzió)) miatt
  • mumpsz utáni szövődmények
  • kemoterápia vagy sugárterápia mellékhatásai

2. Agyalapi mirigyet érintő betegségek – a leggyakoribb állapot, amely az agyalapi mirigyet érinti és alacsony tesztoszteronszinthez vezet, a jóindulatú daganat (adenoma) jelenléte. A daganat megzavarhatja az agyalapi mirigy működését, vagy prolaktin hormont termelhet, amely leállítja a gonadotropinok termelődését, amelyek a herék tesztoszterontermelését serkentő hormonok.

3. Hipotalamuszt érintő betegségek – bizonyos állapotok, például daganatok vagy genetikai rendellenesség (Kallmann-szindróma), megakadályozhatják, hogy a hipotalamusz hormonok felszabadítására késztesse az agyalapi mirigyet. Ez gátolja a herék tesztoszterontermelését. Ez az androgénhiány egy igen ritka oka.

Az androgénhiány diagnózisa

Az androgénhiányt az alábbi kivizsgálásokkal diagnosztizálják:

  1. Kórelőzmény felvétele – teljes anamnézisfelvétel készül, beleértve a termékenységre, a szexuális funkcióra, az androgénhiány tüneteire, egyéb egészségügyi problémákra, a foglalkozásra, a gyógyszerhasználatra (felírt és nem felírt) és a kábítószer-használatra vonatkozó adatokat.
  2. Fizikális vizsgálat – az orvosok alapos általános vizsgálatot végeznek, beleértve a herék méretének mérését és az emlőfejlődés ellenőrzését.
  3. Vérvizsgálatok – a tesztoszteron vérszintjének meghatározására szolgálnak. Ideális esetben reggel éhgyomri vérvizsgálatot kell végezni a szervezet tesztoszteronfelszabadulási csúcsának kimutatására. A tesztoszteronszintet két külön reggelen kell megmérni, és az agyalapi mirigy hormonszintjét is meg kell mérni.
  4. Egyéb vizsgálatok – szükség lehet annak megállapítására, hogy a tesztoszteronhiány esetleg valamilyen más mögöttes egészségügyi állapotnak a következménye-e. Ezek magukban foglalhatnak vérvizsgálatokat a vasszint ellenőrzésére, genetikai teszteket (egy mögöttes genetikai állapot, például a Klinefelter-szindróma diagnosztizálására) vagy az agy MRI-vizsgálatát (az agyalapi mirigy vizsgálatára). A spermaelemzés pedig segít meghatározni az androgénhiányban szenvedő férfiak lehetséges termékenységét.

Az androgénhiány kezelése

A bizonyított androgénhiány kezelése tesztoszteronpótló terápián alapul. A tesztoszteron a legjobban bőrre kenhető zselék formájában, krémekkel vagy injekcióval (rövid vagy hosszantartó hatású) adagolható.

Ha a tesztoszteronhiányt az agyalapi mirigy problémája okozza, és az érintett gyermeket is szeretne vállalni, kezelőorvosa valószínűleg gonadotropin injekciót fog javasolni, hetente többször, hosszú hónapokon keresztül, hogy serkentse mind a tesztoszteron-, mind a spermatermelést.

A tesztoszteronkezelés nem javasolt gyermeket vállalni kívánó férfiaknak, mivel erős fogamzásgátlóként hat, mivel elnyomja a spermiumtermelést elősegítő agyalapi hormonokat. Ha Ön androgénhiányos, és Ön és partnere gyermeket szeretne, keressen fel egy termékenységi szakembert.

Ha tesztoszteronpótló terápiát kap, rendszeres felülvizsgálaton kell részt vennie orvosánál. Az, hogy milyen gyakran van erre szükség, az életkorától és a prosztatarák egyéb kockázati tényezőitől függ.

Az idősebb férfiaknál a tesztoszteronpótló terápia megkezdése előtt prosztatarák-szűrővizsgálatot kell végezni, mert a megnövekedett tesztoszteronszint a fel nem ismert prosztatarák növekedését okozhatja. A tesztoszteronpótló terápia azonban nem növeli újonnan kialakuló prosztatarák kockázatát az átlagos populációban.

Az androgénhiány kezelésének mellékhatásai

Miután a tesztoszteronszint visszaállt a normál tartományba, a tesztoszteronpótló terápia mellékhatásai nem jellemzőek. Mégis van azonban néhány lehetséges mellékhatás. Ilyen a:

  • súlygyarapodás
  • enyhe akne kialakulása
  • hangulatváltozások és fokozott agresszió
  • férfias kopaszság
  • mellmegnagyobbodás
  • vizeletáramlási problémák (idős férfiaknál).

Önmaga kezelése kivizsgálás nélkül nem biztonságos

A tesztoszterontermékeknek vagy gyógynövénytermékeknek nagy kereskedelmi piaca van a tesztoszterontermelés növelése reményében. Ne kezdje el az alacsony tesztoszteronszint tüneteire megoldást ígérő gyógyszerek szedését anélkül, hogy konzultálna kezelőorvosával, aki felméri általános egészségi állapotát, és kivizsgálja a súlyos állapotokat, ellenkező esetben komoly következményei lehetnek. Az online vásárolt termékek használata ugyanis jellemzően nem segít a tünetein, elfedi az egyéb egészségügyi rendellenességeket, és ismeretlen mellékhatásai lehetnek, mivel legtöbbjük nem bevizsgált termék.

Egyéb androgén hormonok

Mivel a férfi nemi hormonok közül a legjelentősebb a tesztoszteron, a többi androgén hormonról sokkal kevesbb szó esik, de ezeket is érdemes megemlíteni:

  • androszténdion
  • dehidroepiandroszteron (DHEA)
  • dehidroepiandroszteron-szulfát (DHEA-S)
  • dihidrotesztoszteron (DHT).

Androszténdion

Az androszténdion az androgén hatású szteroid hormon család tagja. A hormont a mellékvesekéreg és gonádok is termelik. A hormonnak tesztoszteronszerű hatása van, de annál sokkal gyengébb. Androszténdionból nőkben tesztoszteron, férfiakban ösztrogén termelődik. A hormonszint napi ingadozást mutat, a legmagasabb értékek reggel mérhetők. Az androszténdionszintek függnek a menstruációs ciklustól, ovuláció alatt a luteális fázishoz képest kétszer nagyobb érték is mérhető. Szteroidtartalmú gyógyszert szedők esetén az androszténdion vérvételi vizsgálat eredménye nem értékelhető. Terhességben ennek a hormonnak a szintje növekszik.

Dehidroepiandroszteron (DHEA)/dehidroepiandroszteron-szulfát (DHEA-S)

Kizárólag a mellékvesekéreg által termelt hormonok. A DHEA/DHEA-S androgén hatású 17-ketoszteroid, melyet a mellékvese zona reticuláris rétege termel. Vizsgálatával a mellékvese funkciója ítélhető meg. Mérésének labordiagnosztikai jelentősége a mellékvesekéreg működésének megítélése, adrenális hirsutismus, mellékvesekéreg-tumor (illetve gyanúja), adrenogenitális szindróma (AGS), virilizáció, cikluszavarok, adrenális és ovariális tesztoszteronemelkedés differenciálása esetén van. A DHEA-S értéke emelkedett:

  • androgéntermelő mellékvesekéreg-tumorokban,
  • mellékvesekéreg-túlműködés esetén,
  • AGS-ben,
  • hirsutizmusban és virilizációban, ha mellékvese eredetűek.

Értéke mellékvesekéreg-alulműködésben csökkent.

Dihidrotesztoszteron (DHT)

Ez a hormon a tesztoszteron fő metabolitja, egyik aktív formája. A DHT kb. 3-szor erősebben képes kötődni az androgén receptorokhoz, mint a tesztoszteron, és kb. 15-30-szor jobban, mint a mellékvese által termelt egyéb androgén hormonok.

A DHT biológiailag fontos a férfi nemi szervek szexuális differenciálódásához az embriogenezis során, a pénisz és a herezacskó éréséhez pubertáskor, az arc-, test- és szeméremszőrzet növekedéséhez, valamint a prosztata és az ondóhólyagok fejlődéséhez és működésük fenntartásához. A kevésbé erős tesztoszteronból az 5α-reduktáz enzim állítja elő bizonyos meghatározott szövetekben. Ez az elsődleges androgén a nemi szervekben, a prosztatában, az ondóhólyagokban, a bőrben és a szőrtüszőkben is.

A magas DHT-szint a férfiak szervezetében a férfias kopaszodás oka lehet, illetve prosztatahiperplázia (megnagyobbodás) és prosztatarák esetén is emelkedett érték mérhető a laborvizsgálat során. Férfiakban az alacsony libidót és a sperma minőségi-mennyiségi problémáit is összefüggésbe hozták a tesztoszteron- és a DHT-egyensúly eltolódásával.

(Forrás: SYNLAB)

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
Felhasznált irodalom: Androgen deficiency in men (Better Health Channel), G. Herold: Belgyógyászat, Medicina Könyvkiadó

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Szabó Zsuzsanna és Dr. Zsuga Judit
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.