• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Aggályok az egészségügyről szóló törvény módosítása körül

Lapszemle 2022.11.29 Forrás: nepszava.hu
Aggályok az egészségügyről szóló törvény módosítása körül

A nőgyógyász szerint szörnyűség, hogy a megerőszakolt áldozatokkal is szívhangot kell hallgattatni.

Kereszty Éva jogász szerint nem változott semmi az abortusz engedélyeztetési eljárásában az úgynevezett szívhang-rendelettel. Ennek ellenére a szeptemberi jogszabály módosítás erős indulatokat váltott ki. Különösen azért, mert a kiadását semmilyen érdemi konzultáció nem előzte meg. A Magyar Orvosi Kamara most magára vállalta, hogy a témában érdekelteket összeereszti egy térbe, hogy legalább utólag lehetőséget adjon a nyílt vitára - számolt be a rendezvényről a Népszava.

– Nem tudni, hogy a módosítással mi volt a jogalkotó szándéka – mondja Kereszty Éva jogász, egészségbiztosítási szakértő, mert szigorú jogászi szemmel az eljárásban lényegében nem változott semmi. A módosítás mégis hozzáadott egy olyan elemet az eljáráshoz, amely szerint egy körül nem írt, a magzat életjelenségére utaló tényezőt kell bemutatni kötelezően az anyának. „A jogszabály sajnos nem árnyal és ez okoz problémát. Mert mi van akkor, ha a terhességet a magzat súlyos fejlődési rendellenessége miatt, vagy egy erőszak áldozatának kell megszakíttatnia? Az egészségügyről szóló törvény szerint a páciens a tájékoztatást vissza is utasíthatja, azaz a módosítás ezen a ponton is visszás helyzetet teremt. Továbbá rendezetlen a helyzet a kiskorúak, a cselekvőképtelen betegek esetében, akik a saját nevükben nyilatkozattételre sem jogosultak. Velük szemben egyértelmű gonoszság a szívhang bemutatása” – mondta a jogász.

A „szívhang-rendelet” zavaros megfogalmazása a gyakorlatban is megnehezíti a szakorvosok munkáját  – mondta Hartmann Gábor, a Duna-Medical Center szülész-nőgyógyász szakorvosa.

A módosítás első részében, mint lehetőségről beszél a magzati életjel bemutatásának felajánlásáról, az ezt követő zárójeles rész viszont már azt írja, hogy „meg kell mutatni és meghallgattatni” a várandóssal. Tehát már semmi nem mutat arra, hogy bármilyen választási lehetőség lenne. Hozzátette: a szívhang bemutatásához szükség van ultrahang készülékre, viszont ez az eszköz nincs benne a nőgyógyászati szakrendelésekhez szükséges minimum feltételekben. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint nincs nőgyógyászati ultrahang szakrendelés Vas és Baranya megyében, továbbá a megyeszékhelyek közül Győrben és Tatabányán nincs ilyen vizsgálat végzésére alkalmas szakember a rendszerben.

Az orvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a betegnek joga van a teljes körű tájékoztatásra, de ugyanígy joga van azt vissza is utasítani. 

Az ennek ellenére végrehajtott „meghallgattatás” nem csak felesleges érzelmi nyomás, hanem jogellenes is. Mint elmondta, a családvédelmi szolgálatok adatai szerint az elmúlt öt évben az első tanácsadáson megjelent nők 95 százaléka ment el a második beszélgetésre. A mindkét tanácsadáson átesettek 90 százaléka jelentkezett a műtétre is. - Ebből nem az következik - mondta, hogy a lemorzsolódó 5-10 százalék elállt az abortusztól a tanácsadás hatására. Ebben az adatban benne vannak azok az áldozatok, akiknek a második tanácsadáson nem kötelező megjelenniük, azaz a spontán vetélők és azok is, akik a tortúra hatására más országban végeztetik el az abortuszt.

„Mindezek után számomra kérdés, hogy mi értelme, hozadéka van a módosításnak? Az pedig szörnyűség, hogy a megerőszakolt áldozatokkal is szívhangot kell hallgattatni.” Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink