• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ezek a hétköznapi dolgok az érzékeny bőr legfőbb ellenségei

Egészségmagazin 2022.11.30 Forrás: Weborvos
Ezek a hétköznapi dolgok az érzékeny bőr legfőbb ellenségei

Az érzékeny bőrt többek között jellemzi a bőrfeszülés, a bőrpír, a szúró, égő bőrfelszín, egyes esetekben a kiütések.

Nap mint nap számtalan külső és belső hatás éri a bőrünket. Különböző krémek, az általunk elfogyasztott élelmiszerek és italok, a napfény, a szmog – és még sorolhatnánk. Ezek között ráadásul akad jó néhány olyan is, ami kifejezetten rontja az érzékeny bőr egyébként is törékeny állapotát. De pontosan melyek ezek? És milyen jelekből tudhatjuk, hogy mi is az érzékeny bőr tüneteivel küzködünk?

Észrevehető jelek

Manapság egyre több embert érintenek az érzékeny bőrrel járó kellemetlenségek, ezért nem árt tisztában lenni a pontos tünetekkel. Ha ugyanis mi is tapasztalunk ilyesmit, érdemes lehet felkeresni egy szakorvost, aki tanácsaival segíthet a gondok minimalizálásában. De mégis milyen jelekre gondolunk?

A legáltalánosabb tünetek közé tartozik a bőrfeszülés és a száraz bőr, ami megrepedhet és „pikkelyessé” válhat, viszkethet, illetve elkezdhet hámlani. Ezek miatt gyakran összekeverik a száraz bőrrel, ám a két kondíció közel sem ugyanaz. Az érzékeny bőr ezek mellett ugyanis hajlamos lehet égő, bizsergő érzéssel járni, miközben a felszíne vörössé válik, duzzanatok jelentkezhetnek rajta. Jellemzi még a bőrpír, a szúró, égő bőrfelszín, egyes esetekben pedig kiütések is kialakulhatnak rajta. Ezeket a jelzések számos külső hatás kiválthatja – ami azt jelenti, hogy sok esetben tudunk ellenük tenni.

Érzékeny bőr? Ezeket kerüljük!

Ha mi magunk is tapasztaljuk a fent említett kellemetlen érzéseket, akkor biztosan szeretnénk tenni az érzékeny bőr ellen. Első lépésként érdemes elkerülni az alább felsoroltakat, ezek ugyanis sokat rontanak a bőrünk állapotán. Ha azonban az odafigyelés ellenére sem javul a helyzet, lehet, hogy orvoshoz kell majd fordulnunk.

Forró víz

Ha érzékeny bőrrel rendelkezünk, kerüljük a hosszú, forró vizes tusolást, ez ugyanis felhevítheti az egyébként is gyulladásra hajlamos bőrt. Egyébként a túlzottan hideg víz sem tesz jót neki – ám ilyennel ritkábban szoktunk zuhanyozni.

Dörzsölés

A bőrnek általánosságban véve sem tesz jót, ha túl erősen dörzsöljük, radírozzuk; az érzékeny bőr esetében pedig ez fokozottan igaz. Éppen ezért válasszunk gyengéd radírokat, az arcbőrünket pedig inkább kémiai hámlasztókkal kezeljük – olyanokkal, amelyek illenek a problémáinkhoz. Emellett az sem mindegy, hogy hogyan szárítjuk meg a bőrünket, ugyanis a törölközővel való dörzsölés is megviselheti. Éppen ezért célszerű egy jó minőségű, pamut törölközőt beszerezni, ami remek nedvszívó képességgel rendelkezik.

Illatanyagok

Az elsők között kell megvizsgálnunk azt is, hogy a bőrápoló szereink tartalmaznak-e valamilyen illatanyagot: legyen szó hidratáló krémről, testápolóról, tusfürdőről vagy habfürdőről. Ezek ugyanis gyakorta felelősek a tapasztalt bőrégésért. Ezeket érdemes még akkor is elkerülni, ha természetesek, növényi alapúak.

Egyes kémiai anyagok

Léteznek olyan anyagok, amelyeket széles körben alkalmaznak a bőrgyógyászatban, a szépségápolásban, valamint a kozmetikai iparban – ennek ellenére azonban az érzékeny bőrűeknek ezek nem biztos, hogy jót tesznek. Ilyenek például a szulfátok, amelyek gyakran a folyékony szappanok, a samponok, a balzsamok, valamint a mosószerek alkotórészei. Ha a bőrünk érzékeny, ezek könnyen irritálhatják.

Ugyanez a helyzet néhány tartósítószerrel is: a metilizotiazolinon például szintén ott van számos hidratálóban, lemosóban, dezodorban és samponban – mégpedig úgy, hogy észre sem vesszük. Az érzékeny bőrűek viszont nagyon is megérzik, ugyanis könnyen gyulladáshoz, irritációhoz vezethet a jelenléte.

Életmód

Nem csak a fürdőszobában tehetünk azért, hogy a bőrünk egy kicsit fellélegezzen. Mint minden más egészségügyi probléma esetében, sokat javíthat az érzékeny bőrön is néhány pozitív életmódbeli változtatás. A kiegyensúlyozottabb, pihentetőbb alvás, az alkoholfogyasztás és a dohányzás minimalizálása, a stressz kizárása mind-mind javíthat a bőrünk állapotán. Nem is beszélve az egészséges, vitaminokban gazdag élelmiszerek fogyasztásáról!

Segítsük az egészségét!

Fentebb már említettünk néhány olyan aspektust, ami segítheti az érzékeny bőrt. Ha már beszereztünk egy szuper pamut törölközőt, nagyokat alszunk, kerüljük a káros anyagokat és vitamindús étrendet követünk, máris sokat tettünk bőrünk egészségéért. Ezek mellett építhetjük a szépségápolási rutinunkba a panthenolt, a ceramidokat, az allantoint, a körömvirágkrémet, valamint az E- és C-vitaminokat – ez utóbbiakat természetesen élelmiszerekkel is bevihetjük. Ha így teszünk, a bőrünk biztosan meghálálja majd a törődést!

Legolvasottabb cikkeink