Szájpenész és megelőzése

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

A szájpenész főleg csecsemőket és kisgyermekeket érintő szájon belüli gombás fertőzés, melynek kórokozója a Candida albicans (esetleg más Candida fajok). A szájpenészt okozó gomba előfordul természetesen is a szervezetünkben (bél, hüvely száj).

Normál esetben a megfelelően működő immunrendszer és a szervezetben élő „jó” baktériumok meggátoljak elszaporodását. Annak, hogy főleg csecsemőknél alakul ki a fertőzés, valószínűleg az az oka, hogy a csecsemők saját immunrendszere még nem kialakult. A csecsemő megfertőződhet hüvelyi szülés közben, és nagyobb gyermekeknél is – bár ritkábban – előfordulhat a fertőzés. És nem felejthető ki az antibiotikumkezelésnél fellépő gombás fertőzés lehetősége sem, amikor a bélflóra egyensúlya felborul, és lehetősége van a gombának elszaporodnia.

Szájpenészre utaló tünetek és kezelésük

Mi keltheti fel az édesanyák gyanúját, hogy gyermeküknek szájpenészfertőzése lehet? A következő tünetek hívhatják fel rá a figyelmet (Ugyanakkor tartsuk észben, hogy a diagnózis felállítása az orvos feladata, mint ahogy a kezelésé is!):

  • Fehér, vagy sárgásfehér foltok a száj nyálkahártyáján: nyelven, ínyen, az orca belső felén, melyek letörlése után pirosodás, akár kis felületi vérzés jelentkezhet.
  • Szoptatáskor, etetésekor a csecsemő nyűgösebb, szoptatáskor elkapja a fejét, nem akar szopni, vagy a nagyobb gyermek enni, mert a fertőzés miatt fájdalmas az evés, nyelés.
  • A nagyobb gyermekek már el tudják mondani, hogy a nyelés fájdalmas, esetleg kellemetlen ízről a szájban nagyobb gyermekek számolnak be.

Ilyenkor fontos, hogy orvos diagnosztizálja a fertőzést, és ha szükségesnek látja, nystatinos ecsetelőt írhat fel receptre.

Bóraxos ecsetelő alkalmazását azért szüntették be, mert bebizonyosodott, hogy a szájnyálkahártyán vagy hámvesztett bőrfelületen keresztül felszívódva a bóraxnak toxikus hatása van. Így gyakori vagy makacs pelenkakiütés esetén sem alkalmazható, amit szintén a gomba elszaporodása okozhat.

Az édesanya mellbimbója is megfertőződhet

A szájpenész elhanyagolt állapotban megfertőzheti az édesanya mellbimbóját, főleg ha berepedések vannak rajta, amin keresztül könnyen elszaporodhat. Jele a viszkető, égő érzés, és a fájdalmas szoptatás. Ezeknél a panaszoknál már mindenféleképpen orvost kell felkeresni és utasításait betartva kell eljárni, mert elképzelhető, hogy belsőlegesen kell gyógyszert szedni.

Szájpenész esetén is fontos a megelőzés!

Szoptató édesanyáknál jó megelőzni a mell kisebesedését. Szoptatás előtt a kéz és mell lemosásával (nem bórvízzel!) figyeljünk a higiéniára. Szoptatás után töröljük a mellet szárazra, kiszáradás, berepedés ellen használhatunk lanolint nem tartalmazó, könnyen felvihető és lemosható krémet, mely ápolja és védi a mellbimbó és a bimbóudvar bőrét, gyulladáscsökkentő hatású, megelőzi a kis bőrrepedések képződését. A krémet minden szoptatás után vékony rétegben kell felvinni a mellbimbóra és bimbóudvarra, a mell előzetes lemosása nélkül. Érzékeny mellbimbó esetén egy steril mullpólyát vagy szoptatási betétet is be lehet kenni. A másik növényi alapú gyógyhatású készítmény ápolja a száraz bőrt és az érzékeny mellbimbót. Összetevői között van a sheavaj és a körömvirág-kivonat. Szoptatás előtt sem kell lemosni.

Fontos, hogy az édesanya ne használjon műanyag összetételű melltartóbetétet, a melltartó összetétele pamut legyen, és vasalható is. Magas hőfokon mossuk és vasaljuk ki a törölközőket, mosható pelenkákat, ágyneműt, ami a gombával érintkezhetett. Gyakran mossuk meg a gyermekünk kezét, amennyiben már a szájába tudja venni, mert az is lehet fertőzésforrás. Gyakran fertőtlenítsük játékait, cumiját, cumisüvegét, vagy a bimbóvédőt, ha használunk, és minden olyan tárgyat, ami a gyermek szájába kerülhet. Amikor a kisbabát tisztába tesszük, utána mindig alaposan mossunk kezet, lehetőleg folyékony antibakteriális szappannal.

Ha fejjük az anyatejet, fertőtlenítsük a fejőberendezés azon részeit, melyek a mellel és tejjel érintkeznek, minden fejés után. A szoptatás előtt és után is mindig alaposan mossunk kezet a már említett módon.

A mellszívó tisztítására nem alkalmas a mosogatógép. A mellszívót szétszedése után a csak az erre a célra használt üvegmosó kefével és/vagy szivaccsal kell elmosni.

A hideg-fertőtlenítőszerek használata főleg koraszülött babák esetében nem ajánlott.

Ma már sokféle elektromos fertőtlenítőkészülék közül választhat, amelyeket nyugodtan használhat erre a célra, de az áruk elég magas. A mikrohullámú sütőben is lehet fertőtleníteni, a mikrohullámok által létrehozott forró vízgőzzel.

Utóbbi két esetben fontos az úgynevezett behatási idő betartása, mert a baktériumok, vírusok, gombák stb. elpusztításához még magas hőfokon is időre van szükség.

Bár korszerűtlennek tűnik, de fertőtlenítésre kiválóan alkalmas a hagyományos kifőzés, amely a legegyszerűbb, legolcsóbb és vegyszermentes megoldás. Az anyatejgyűjtő állomásokon dolgozók is ezt a módszert ajánlják az anyatejet leadó édesanyáknak. A leadott anyatejeket mikrobiológiailag ellenőrzik, és az eredmények bizonyítják a módszer hatékonyságát.

Ez is érdekelheti

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.