Hirdetés

A prosztatarák kezelése

A prosztatarák kezelése a beteg egyéni körülményeitől függ. Sok prosztatarákos esetében nincs szükség kezelésre.

prosztatarák, hormonkezelés, HIFU, krioterápia, TURP, prosztatektómia |

InforMed Hírek30   InforMed | Glanz, J.

Kép: Preop-com

A cél a betegség gyógyítása vagy ellenőrzése, hogy az a lehető legkevésbé befolyásolja a mindennapi életet, és ne csökkentse a várható élettartamot. Néha, ha a rák már elterjedt, a cél nem a gyógyítás, hanem az élet meghosszabbítása és a tünetek késleltetése.

A rákos betegekről egy multidiszciplináris csapatnak kell gondoskodnia. Ez egy szakértői csapat, akik együtt dolgoznak a legjobb ellátás és kezelés biztosítása érdekében. A csapat sebészek, onkológusok (sugárterápiás és kemoterápiás szakemberek), radiológusok, patológusok és szakápolók alkotják.

További tagok lehetnek gyógytornászok, dietetikusok. A beteg klinikai pszichológiai támogatáshoz is hozzáférhet.

Amikor eldöntik, hogy melyik kezelés a legmegfelelőbb a beteg számára, az orvosok figyelembe veszik a rák típusát és méretét, milyen osztályú, milyen a beteg általános állapota és hogy a rák átterjedt-e más testrészekre.

A prosztatarák kockázati csoportjai

A prosztatarák a Cambridge Prognostic Group (CPG) 5 kockázati csoportjának egyikébe sorolható.  Az orvosok megvizsgálják a Grade Group-ot (más néven Gleason-pontszámot), a prosztata specifikus antigén (PSA) szintjét és a tumor stádiumát, hogy eldöntsék, melyik CPG csoportba tartozik a prosztatarák. A rák kockázati csoportja segít meghatározni, hogy milyen típusú kezelésekre lesz szükség. Ha a prosztatarákot korai stádiumban diagnosztizálják, a túlélési esélyek általában jók.

Éber várakozás vagy aktív megfigyelés

Éber várakozás Az éber várakozás gyakran ajánlott idősebb férfiak számára, amikor nem valószínű, hogy a rák befolyásolja természetes élettartamukat. Ha a rák korai stádiumban van, és nem okoz tüneteket, dönthet úgy a beteg, hogy elhalasztja a kezelést, és megvárja, hogy kifejlődnek-e a progresszív rák tünetei, illetve akkor is javasolt, ha általános egészségi állapota miatt nem tud semmilyen kezelést kapni.

Aktív megfigyelés Az aktív felügyelet célja az ártalmatlan rákbetegség felesleges kezelésének elkerülése, de időben történő kezelés biztosítása azoknak, akiknek szükségük van rá.

Az aktív megfigyelés magában foglalja a rendszeres PSA-teszteket, MRI-vizsgálatokat és néha biopsziát, hogy a progresszió jeleit a lehető legkorábban észleljék. Ha ezek a vizsgálatok azt mutatják, hogy a rák megváltozik vagy előrehalad, akkor a beteg dönthet a további kezelésről.

A prosztatarák kezelése

A prosztata műtéti eltávolítása (radikális prosztataeltávolítás)

A radikális prosztatektómia a prosztata műtéti eltávolítása. Ez a kezelés egy lehetőség olyan prosztatarák gyógyítására, amely nem terjedt túl a prosztatán, vagy nem terjedt túl távolra.

Mint minden műtét, ez a műtét is jár bizonyos kockázatokkal, mint például a vizelet inkontinencia és az erekciós zavar. Rendkívül ritkán a műtét után fellépő problémák végzetesek lehetnek. Lehetséges, hogy a prosztatarák a kezelés után kiújul.

Tanulmányok kimutatták, hogy a prosztata eltávolító műtét utáni sugárterápia növelheti a gyógyulás esélyét, bár még mindig folynak a kutatások, hogy mikor érdemes alkalmazni műtét után. Radikális prosztatektómia után többé nem lesz magömlés szex közben. Ez azt jelenti, hogy nem fog tudni gyermeket vállalni szexuális kapcsolat útján.

Lehetőség van a spermaminta tárolásáról a műtét előtt, hogy később felhasználhassa in vitro megtermékenyítéshez (IVF) .

Radioterápia

A sugárterápia magában foglalja a besugárzás alkalmazását a ráksejtek elpusztítására. Ez a kezelés egy lehetőség a prosztatarák gyógyítására, ha nem terjedt túl a prosztatán, vagy nem terjedt túl távolra. A sugárterápia a terjedő prosztatarák progressziójának lassítására és a tünetek enyhítésére is használható.

A beteg általában ambuláns sugárkezelést kap egy közeli kórházban. Rövid ülésekben, heti 5 napon, általában 4-8 héten keresztül történik.

A sugárkezelésnek vannak mellékhatásai. A sikeres kezelés esélyének növelése érdekében a sugárkezelés előtt hormonterápiát kaphat. A sugárterápia után hormonterápia is javasolható a ráksejtek visszatérésének esélyének csökkentése érdekében.

A sugárterápia rövid távú mellékhatásai a következők lehetnek: kellemetlen érzés a végbélnyílás körül, hasmenés, a szeméremszőrzet elvesztése, fáradtság, a hólyag nyálkahártyájának gyulladása, amely fájdalmat és gyakori vizelést okozhat. (cystitis)

A sugárterápia hosszú távú mellékhatásai közé tartozik az erekciós zavar (impotencia). A sugárterápia más kezeléseknél valamivel gyakrabban okoz közepesen súlyos vagy súlyos végbéltáji problémákat, például hasmenést, vérzést és kellemetlen érzést.

Egyes kórházak új, minimálisan invazív kezeléseket kínálnak, ha a sugárterápia nem működik, néha klinikai vizsgálat részeként. Ezeket az új kezeléseket brachyterápiának, nagy intenzitású fókuszált ultrahangnak (HIFU) és krioterápiának nevezik.

Ezeknek a kezelési módoknak kevesebb mellékhatása van, de a hosszú távú kimenetel még nem ismert. Nagyobb a műtéti szövődmények kockázata azoknál az embereknél, akik korábban sugárkezelésben részesültek. Ha ezek a kezelések nem megfelelőek, általában gyógyszert alkalmaznak a rák leküzdésére.

Brachyterápia

A brachyterápia a sugárterápia egyik formája, ahol a sugárdózist a prosztata mirigyállományába juttatják be. Belső vagy intersticiális sugárterápiaként is ismert.

A sugárzást számos apró radioaktív mag segítségével lehet leadni, amelyeket műtéti úton ültetnek be a daganatba. Ezt alacsony dózisú brachyterápiának nevezik.

A sugárzás a prosztata belsejében elhelyezett vékony, üreges tűkön keresztül is leadható. Ezt nagy dózisú brachyterápiának nevezik. A módszernek az a lényege, hogy nagy dózisú sugárzást juttatjon a prosztatába, miközben minimálisra csökkenti más szövetek károsodását.

A vizeletürítési problémák kockázata azonban magasabb, mint a sugárterápia esetén, a szexuális diszfunkció kockázata ugyanaz. A bélproblémák kockázata valamivel alacsonyabb.

Hormonterápia

A hormonterápia önmagában nem gyógyítja meg a prosztatarákot. Használható az előrehaladott prosztatarák progressziójának lassítására és a tünetek enyhítésére.

A hormonterápiát gyakran sugárkezeléssel kombinálják. Például a sugárkezelés előtt a beteg hormonterápiát kaphat, hogy növelje a siker esélyét. Sugárterápia után is javasolható, hogy csökkentse a ráksejtek visszatérésének esélyét.

A hormonok szabályozzák a prosztata sejtek növekedését, ehhez különösen a tesztoszteronra van szükség. A hormonterápia célja a tesztoszteron hatásának gátlása, a termelésének leállításával, akár azáltal, hogy megakadályozza, hogy a szervezet képes legyen a tesztoszteron felhasználására.

A hormonterápia adható: injekciók formájában, amelyek megakadályozzák a tesztoszteron termelését a szervezetben, tabletták a hatások blokkolására vagy a tesztoszteron termelés csökkentésére, mindkettő kombinációja

A hormonkezelés fő mellékhatásait a tesztoszteronra gyakorolt hatásuk okozza, melyek a kezelés leállításakor eltűnnek, ilyen a csökkent szexuális vágy és a merevedési zavar (ez gyakrabban fordul elő injekciók esetén, mint tabletták esetén), hőhullámok, izzadás, hízás, a mellek duzzanata és érzékenysége

A hormonterápia alternatívája a herék műtéti eltávolítása (orchidectomia). Ez nem gyógyítja meg a prosztatarákot, de a tesztoszteron eltávolításával szabályozza a rák növekedését és tüneteit.

A prosztata transz-urethralis reszekciója (TURP)

A TURP olyan eljárás, amely segíthet a húgycsö nyomásának enyhítésében, a vizeletürítéssel kapcsolatos tüneteket enyhítésében. Nem gyógyítja meg a rákot. A TURP során egy vékony fémhuzalt helyeznek be a húgycsöbe, és a prosztata darabjait eltávolítják. Általános érzéstelenítésben vagy spinális érzéstelenítésben (epidurális) végzik a műtétet.

Nagy intenzitású fókuszált ultrahang (HIFU)

A HIFU-t olyan lokalizált prosztatarák kezelésére alkalmazzák, amely nem terjedt túl a prosztatán. A végbélbe behelyezett ultrahangszonda nagyfrekvenciás hanghullámokat bocsájt ki a végbél falán keresztül, melyek elpusztítják a ráksejteket a prosztata mirigyében azáltal, hogy magas hőmérsékletre hevítik fel.

A HIFU mellékhatásainak kockázata általában alacsonyabb, mint más kezeléseknél. De a lehetséges hatások közé tartozik az erekciós zavar vagy a vizelet inkontinencia. A végbéllel kapcsolatos problémák, pl. a sipoly, ritkák. A kezelés ugyanis csak a rákos területre irányul, nem pedig az egész prosztatára.

A HIFU-kezelés azonban még mindig a prosztatarák klinikai vizsgálatain megy keresztül. Egyes esetekben az orvosok a klinikai vizsgálatokon kívül is végezhetnek HIFU-kezelést. A HIFU nem elérhető széles körben, és hosszú távú hatékonysága még nem bizonyított véglegesen.

Krioterápia

A krioterápia egy módszer a ráksejtek fagyasztásával történő elpusztítására. Olyan lokalizált prosztatarák kezelésére használják, amely nem terjedt túl a prosztata mirigyállományán.

Az apró szondákat a végbél falán keresztül helyeznek be a prosztatába. Lefagyasztják a prosztata mirigyállományát és elpusztítják a ráksejteket, de néhány normális sejt is elpusztul. A cél a ráksejtek elpusztítása, miközben a lehető legkevesebb kárt okozza az egészséges sejtekben.

A krioterápia mellékhatásai a következők lehetnek: merevedési zavar, és az inkontinencia, Ritka, hogy a krioterápia sipolyt vagy problémákat okozzon a végbélben..

A krioterápia klinikai vizsgálatai még mindig folynak. Egyes esetekben az orvosok a klinikai vizsgálatokon kívül is végezhetnek krioterápiás kezelést. Nem széles körben elérhető, és hosszú távú hatékonysága még nem bizonyított véglegesen.

Előrehaladott prosztatarák kezelése

Ha a rák előrehaladott stádiumba ért, már nem lehet gyógyítani. De lehetséges lassítani a rák progresszióját, meghosszabbítani az életet és enyhíteni a tüneteket.

A kezelési lehetőségek a következők: sugárterápia, hormonkezelés, kemoterápia. Ha a rák átterjedt a csontokra, biszfoszfonátoknak nevezett gyógyszerek alkalmazhatók. A biszfoszfonátok csökkentik a csontfájdalmat és a csontvesztést.

Kemoterápia

A kemoterápiát gyakran alkalmazzák a test más részeire átterjedt prosztatarák kezelésére. A kemoterápia elpusztítja a ráksejteket azáltal, hogy megzavarja osztódásukat. Nem gyógyítja meg a prosztatarákot, de kordában tudja tartani. Célja a tünetek, például a fájdalom csökkentése is.

A kemoterápia fő mellékhatásai abból erednek, hogy hogyan hat az egészséges sejtekre, például az immunsejtekre. Ezek lehetnek: fertőzések, fáradtság, hajhullás, fájó száj, étvágytalanság, hányinger és hányás. A mellékhatások közül sok megelőzhető vagy szabályozható más gyógyszerekkel.

Szteroidok

A szteroid tablettákat akkor alkalmazzák, ha a hormonterápia már nem működik. Ezt kasztráció-rezisztens prosztataráknak (CRPC) nevezik. A szteroidok felhasználhatók a daganat zsugorítására és növekedésének megállítására. A leghatékonyabb szteroid kezelés a dexametazon .

Egyéb kezelési módok

Számos új gyógyszer alkalmazható, ha más típusú hormonterápia és a kemoterápia sikertelen. Ide tartozik az új típusú hormonterápia, mint az abirateron, az apalutamid, a darolutamid és az enzalutamid. 

Úgy fejtik ki hatásukat, hogy megakadályozzák a szervezet tesztoszteron termelését, vagy blokkolják a tesztoszteron hatását a prosztata ráksejtekre. Ez segíthet késleltetni a prosztatarák terjedését.

Döntés a kezelés ellen

Dönthet valaki a prosztatarák kezelésének mellőzéséről, különösen, ha olyan életkorban van, amikor úgy érzi, hogy a rák kezelése nem fogja jelentősen meghosszabbítani várható élettartamát.

Ha úgy dönt, hogy nem kér kezelést, a háziorvos és a kórházi csapat továbbra is támogatást és fájdalomcsillapítást nyújt. Ezt hívják életvégi ellátásnak (palliatív ellátás).

prosztatarák, hormonkezelés, HIFU, krioterápia, TURP, prosztatektómia

2024-02-09 19:23:07

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop