Hasi CT: milyen esetekben és hogyan zajlik a vizsgálat?

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Hasi CT, illetve az azzal gyakran együtt végzett kismedencei CT-vizsgálat során a teljes régióról a test hossztengelyére merőlegesen néhány milliméterenként keresztmetszeti képszeletek készülnek, röntgensugárzáson alapuló módszerrel.

A CT-vizsgálat sugárterheléssel jár, valamint igénybe veszi a veséket is, tehát elvégzéséhez alapos indok szükséges. A CT előtt javasolt inkább elvégeztetni egy hasi ultrahangvizsgálat, gyakran már ez is eredményre vezet.

Milyen esetekben végeznek hasi CT-t?

Leggyakrabban az alábbi kórképek esetén kérünk hasi CT-vizsgálatot:

  • A daganatos betegségek, áttétek keresése (vastagbélrák, májdaganat, gyomorrák stb. gyanúja esetén). Mind a sebészi, mind az onkológiai kezelés alapját a CT képek adják.
  • Gyulladásos folyamatok feltérképezése. Például Crohn-betegség okozta szűkületek meghatározása, tályogrendszerek elhelyezkedése, sipolyjáratok felfedezése, hasnyálmirigy-gyulladás és súlyosságának megítélése.
  • Vérzések gyanúja, érszűkület, érelzáródás, aneurizma igazolása, lokalizálása.

Natív vagy kontrasztanyagos CT?

Ha nincs ellenjavallat, egyértelműen a kontrasztanyagos hasi CT-vizsgálattal nyerhető több információ. A vénásan alkalmazott, jódtartalmú kontrasztanyag beadáskor néhány másodpercig keserű szájízt, melegségérzetet, vizelési ingert okozhat. A hasi, kismedencei vizsgálatok esetén a vizsgálat előtti egy-másfél órában 1-1,5 liter szájon át adható kontrasztanyagot kell meginni, ez a belek jobb elkülönítését szolgálja. Ez a folyadék mellékhatásként hasmenést okozhat.

A natív CT egy kontrasztanyag nélkül történő vizsgálat, ami a szervek anatómiai elhelyezkedéséről, méretéről részletes képet ad, de a bennük zajló folyamatok (pl. gyulladás, daganat) rejtve maradnak kontrasztanyag hiányában. Emiatt belgyógyászati szempontból a natív vizsgálat háttérbe szorult, egyes területek (pl. a traumatológia) azonban alkalmazza, a csontok sérülése ugyanis kontrasztanyag nélkül is jól látható, de nincs szükség kontrasztanyag adására többek között a vese- és húgyúti kövek vizsgálata során sem.

Lásd még Kontrasztanyagos CT-vizsgálatok általában

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A hasi és kismedencei vizsgálatok mindig éhgyomorra történnek, ezért a vizsgálatot megelőző 4-6 órában már nem szabad enni. Javasolt a vizsgálat helyének előírásait követni. Kontrasztanyagos vizsgálat esetén sem gond, ha az eljárás megkezdése előtt a betegnek vizelnie kell, mivel a kontrasztanyag ilyen rövid idő alatt még nem ürül ki a szervezetből.

Mivel a kontrasztanyag vesén keresztül választódik ki, ezért fontos egy héten belüli vesefunkciós értékek ismerete. 30-as GFR-érték alatt a kontrasztanyag adása ellenjavallt (kivéve az életveszéllyel járó állapotokat), 30 és 60 közötti GFR érték esetén pedig radiológus és kezelőorvos döntése alapján adható kontrasztanyag.

Kontrasztanyagos CT-vizsgálat előtt a cukorbetegségre szedett metformin hatóanyagú gyógyszerek bevételét a vizsgálat előtt 48 órával fel kell függeszteni és a vizsgálatot követően, 48 óra letelte után lehet megkezdeni. Sürgős esetben gyógyszer szedése mellett is elvégezhető a vizsgálat, de nagyobb egy súlyos anyagcserezavar, a tejsavas acidózis kialakulásának veszélye.

Szoptatós kismamák esetében a legfrissebb nemzetközi ajánlások alapján nem szükséges a kontrasztos vizsgálatot követően felfüggeszteni az anyatejes táplálást, bár a legtöbb helyen még javasolják a 24 órás szüneteltetést.

A kontrasztanyag nélküli hasi CT-vizsgálatok bármilyen vesefunkció mellett elvégezhetőek, ott gyógyszerelhagyás sem szükséges.

A kontrasztanyag lehetséges mellékhatásai

Az injekció beadása után gyakran melegségérzést okoz (100-ból 1-10 eset). Nem gyakori mellékhatásként (1000-ből 1-10 beteg) enyhe tünetek léphetnek fel, amelyek rövid ideig tartó panaszokat okozhatnak: émelygés, hányinger, tüsszögés, nátha, bőrviszketés, csalánkiütés, érgyulladás a kontrasztanyag beadásának helyénél. Nagyon ritkán (10000 betegből kevesebb, mint 1 esetben) súlyos, életveszélyes allergiás reakció (anafilaxia) is felléphet.

A hasi CT ellenjavallatai

  • Terhesség: bizonyos terhességi kor felett ritka esetekben, igen alapos orvosi indokkal elvégezhető a hasi-kismedencei CT, de alapvetően várandósok esetében az MR-vizsgálat a preferált.
  • A vesefunkció eGFR-értéke 30 ml/perc alatti (kivéve, ha létfontosságú a vizsgálat elvégzése): rossz vesefunkció esetén nagy a kontrasztanyag által okozott veseelégtelenség veszélye.
  • A beteg allergiás a jódtartalmú kontrasztanyagra.
  • Kezeletlen pajzsmirigy túlműködés esetén szintén ellenjavallt a hasi CT elvégzése a thyreotoxikus krízis miatt.
  • Súlyos elhízás: a vizsgáló asztal nem bír el egy bizonyos értéknél nagyobb súlyt.

Ez is érdekelheti MR, CT, ultrahang? Melyik szűrővizsgálat mire való?

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.