A Mycoplasma baktérium okozta betegségek

szerző: Dr. Borsi-Lieber Katalin - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász frissítve:

A Mycoplasma baktériumok nemzetsége 10 különböző, embert is megbetegítő fajból áll. Milyen betegségekért tehetők felelőssé ezek a kórokozók?

A Mycoplacma leggyakrabban megbetegedést okozó típusai: Mycoplasma pneumoniae (légúti megbetegedések), Mycoplasma hominis és genitale (húgyúti és nemi szervek fertőzései, illetve újszülöttkorban a kötőhártya gyulladása), Mycoplasma orale (száj- és garat gyulladásos megbetegedése) és a Mycoplasma salivarum (száj- és garat, íny fertőzései).

A Mycoplasma pneumoniae okozta tüdőgyulladás

A Mycoplasma pneumoniae a légutak megbetegedését okozza. Az ún. atípusos tüdőgyulladás (atípusos pneumonia) kialakulásáért felelős egyik kórokozó. Azért nevezik atípusosnak, mert a tünetek, a betegség lefolyása, eltér a tüdőgyulladás megszokott klinikai jellemzőitől. A Mycoplasma az atípusos tüdőgyulladás mellett gyakran a légcső és a hörgők akut fertőzését is okozza.

A betegség az emberek között cseppfertőzéssel terjed. Zárt közösségekben – család, iskola – kisebb járványt is okozhat.

A 4 leggyakoribb tévhit a tüdőgyulladásról

Tévhit, hogy ez a betegség ma már veszélytelen, antibiotikumokkal könnyedén gyógyítható betegség. A tüdőgyulladás a 10. leggyakoribb halálok. Leggyakoribb tévhitek

A fertőződést követően kb. 2-3 hét múlva jelentkeznek a panaszok, ezt az időszakot nevezzük lappangási időnek. Míg a típusos tüdőgyulladásra általában a hirtelen kezdet jellemző, addig a Mycoplasma okozta atípusos tüdőgyulladás tünetei lassan alakulnak ki.

Általában felső légúti panaszokkal kezdődik – gyengeség, fáradékonyság, száraz köhögés. A panaszok tovább fokozódnak, hőemelkedés, hidegrázás nélküli láz, fejfájás, izom és ízületi fájdalmak jelentkezhetnek. A tünetekhez egyre erősödő, légvétellel egy időben jelentkező, szegycsont mögötti mellkasi fájdalom és száraz, visszatérő köhögés társulhat. A légúti érintettségen kívül egyéb szervek megbetegedését ritkán okozza.

A mellkas kopogtatásával, meghallgatásával eltérés alig észlelhető. A laborleletekben legfeljebb enyhe fehérvérsejtszám emelkedés mutatkozik. A mellkasröntgen felvételen jellemző a tüdő egyik oldali érintettsége, leginkább az alsó lebenyre kiterjedően. A labordiagnosztikában a kórokozó kimutatása köpetből vagy egyéb légúti váladékból, időben elhúzódó módszer, ezért a klinikai gyakorlatban inkább az immunglobulinok (IgM és IgG) kimutatása terjedt el. Összességében a lappangó kezdet, szegényes hallgatózási lelet, a mellkas röntgenképe és a labordiagnosztika eredményei alapján állítható fel a tényleges diagnózis.

A megbetegedés kezelése megfelelő antibiotikummal lehetséges, amely legalább 10-12 napig folytatandó. A legjobban bevált antibiotikum hatóanyagok: makrolidek (azithromycin, clarythromycin), doxycyclin, levofloxacin, ciprofloxacin. Az antibiotikus terápia kiegészíthető vitaminokkal, probiotikus készítményekkel.

Rendszerint enyhe lefolyású kórkép, azonban már fennálló alapbetegségek esetén súlyosabb szövődmények (szívritmuszavar, idegrendszeri gyulladások, ritkán májgyulladás) kialakulásához is vezethet.

A húgyutakat és nemiszerveket is megfertőzheti

Mycoplasma hominis és genitalium kórokozók, leggyakrabban a húgyútak és a nemiszervek fertőzését okozza. Minden korosztályban előfordul, ugyanolyan mértékben érinti a nőket és férfiakat. A Mycoplasma hominis jellegzetessége a kolonizáció, kitenyészthető a hüvely nyálkahártyájából vagy a férfi húgycső hámjából, de panaszokat nem okoz. A Mycoplasma genitalium fertőzés csak nagyon ritkán fordul elő.

Általában gyakori vizelési ingert, égő vizeletürítést, viszketést okoz a nemiszervek környékén. Ha a fertőzés eléri a vesét, vesemedence gyulladás alakulhat ki, ami deréktáji fájdalommal és hőemelkedéssel, vagy lázzal jár.

Nőknél gyakran okoz hüvelygyulladást (vaginitis), méhnyakgyulladást (cervicitis), méhnyálkahártya gyulladást (endometritis), de súlyosabb esetben a kismedence szerveit elérve, azok kiterjedt gyulladását is okozhatja. Férfiaknál prosztatagyulladás is előfordulhat.

Az abortusz, illetve a szülés után kialakuló lázas állapotért is felelős lehet. A diagnózis kizárólag a kórokozó tenyésztésével igazolható. El kell különíteni egyéb szexuális megbetegedést okozó kórokozóktól.

A Mycoplasma hominis fertőzés kezelése megfelelő antibiotikummal történik. Az elsőként választandó antibiotikum a doxycyclin. Terhesség, vagy terhesség gyanúja esetén, valamint doxycyclinallergia esetén (illetve, ha egyéb okból kifolyólag a doxycyclin alkalmazása kontraindikált), a clindamycin az első választandó gyógyszer. Mycoplasma genitalium esetében a leggyakrabban használt antibiotikumok nem mindig működnek. A standard kezelés része a makrolidok, pl azitromicin használata, rezisztencia/hatástalanség esetén moxifloxacint érdemes választani.

Fontos, hogy fertőzés esetén mindkét fél egyidejűleg és ugyanazon antibiotikummal legyen kezelve, még akkor is, ha egyik félnek nem áll fenn a szexuális úton terjedő betegség tünete.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Borsi-Lieber Katalin
Aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.