• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Négy tényező teszi tönkre a tinédzserek mentális egészségét

Lapszemle 2023.03.29 Forrás: wnm.hu
Négy tényező teszi tönkre a tinédzserek mentális egészségét

A közösségi média, az iskolai stressz, a szülők mentális állapota és a ciklikusság miatt romlik a tinik lelki állapota. 

Magyarországon is rendszeresen olvashatunk híreket tinédzser-öngyilkosságokról, öngyilkossági kísérletekről, és a probléma sajnos világszintű. Ez a korosztály egyébként is sérülékeny, és nagyon érzékenyen reagál a világban zajló eseményekre – éppen ezért fokozott veszélynek van kitéve. Kutatások és szakértői vélemények alapján a New York Magazine összeszedte azt a négy lehetséges okot, ami megmagyarázza, miért ugrott meg a tizenéveseknél az öngyilkossági gondolatok és cselekedetek száma az USA-ban, és miért vannak rosszabb mentális állapotban, mint egy évtizede. Elöljáróban: a közösségi média, a megnövekedett iskolai stressz, a szüleik (rossz) mentális állapota és a ciklikusság miatt - írja a wmn.hu.

A statisztikák szerint a serdülők 2009 óta folyamatosan egyre boldogtalanabbak, de ebben az is szerepet játszhat, hogy a depresszió és más mentális betegségek az elmúlt évtizedben elfogadottabbá váltak, így többen merik vállalni őket. De sajnos van olyan adat, amit nem lehet ezzel magyarázni: a 10 és 24 év közötti amerikaiak öngyilkossági rátája 2007 és 2018 között közel 60 százalékkal ugrott meg. 

Ebből egyértelművé válik, hogy a szorongások mértéke valóban megnövekedett, nem csak arról van szó, hogy többen vallják be. A CDC (Centers for Disease Control and Prevention – Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) kutatása szerint a serdülő lányok közel 60 százaléka az előző év során valamikor legalább két hétig mindennap szomorúságot érzett, és minden harmadik fontolgatta, hogy eldobja az életét.

A cikk egyébként gazdasági és politikai témákkal foglalkozó szerzője több elméletet vizsgált meg arra vonatkozóan, mi állhat ezeknek a rémisztő statisztikáknak a háttérben, és arra jutott, hogy a legtöbb magyarázat nem zárja ki egymást, sokkal inkább együtt vannak jelen.

Így összegezte a négy legmarkánsabb motívumot:

1. A közösségi média rosszat tesz a léleknek

A legtöbb pszichológus szakértő kiemeli, hogy a mai tinigeneráció már gyerekkorától kezdve közösségimédia-felhasználó, hiszen 2012 óta jellemző a napi alkalmazásuk a tinédzserek körében. A jelenlegi adatok azt mutatják, hogy a lányok általában rosszabb mentális állapotban vannak, és a szakemberek szerint őket jobban elbizonytalanítják a közösségimédia-felületek. 

A Brigham Young Egyetem kutatói 500 tinédzser médiahasználatát és mentális egészségét követték nyomon éves felméréseken keresztül 2009 és 2019 között. Azt találták, hogy a közösségi média használata csekély hatással volt a fiúk öngyilkossági hajlandóságára, de azoknál a lányoknál, akik 13 éves korukban naponta legalább két órát jelen voltak ilyen platformokon, „nagyobb az öngyilkosság klinikai kockázata, mint a feltörekvő felnőtteknél”.

Ugyanez a nemek közötti szakadék több más, a közösségimédia-használat és a depresszió kapcsolatát vizsgáló tanulmányban is előkerült az angolszász országokban. A legtöbb kutatás csupán összefüggést állapított meg a lányok közösségimédia-használata és a mentális egészségügyi problémái között, ami nyitva hagyja annak lehetőségét, hogy a depresszió miatt a lányok több időt töltenek a közösségi médiában, nem pedig fordítva.

Néhány tanulmány azonban bizonyítékot is szolgáltat arra, hogy a közösségi média szorongást okoz. Egy 2020-as tanulmány például 308 egyetemista nőt bízott meg azzal, hogy hét percig használja a Facebookot, az Instagramot vagy egy online játékot. A gyakorlat után az Instagramot használó nők csökkent „testi elégedettségről” számoltak be, míg a többi csoport nem.

British Columbiában az elmúlt években bővült a nagy sebességű internethez való hozzáférés, és egyes városrészeket előbb érte el. A kutatók azt találták, hogy amikor a térségekben biztosították a gyorsabb internetet, nőtt a közösségi média használatának aránya, és ezzel együtt a mentális egészséggel kapcsolatos diagnózisok száma a lányok körében.

Bár sok tanulmány igazol valamiféle összefüggést a közösségimédia-használat emelkedése és a mentális egészség romlása között (elsősorban a lányoknál), de maga a közösségi média is annyiféle lehet, hogy ezek az összefüggések nem szolgálnak teljes körű magyarázattal a közelmúlt drasztikus változásaira a tinik mentális egészségében.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink